Starship nådde 39 kilometers høyde før den eksploderte over Mexicogolfen

Starship

Torsdag var det endelig tid for oppskytning av verdens kraftigste rakett noen sinne. Raketten skulle egentlig skytes opp mandag, men en frossen luftventil satte prosjektet på pause.

Starship tok av og nådde en høyde på 39 kilometer, men deretter eksploderte den enorme raketten og sendte rustfritt stål ned i Mexicogolfen. Oppskytningen er likevel ingen katastrofe. SpaceX forventet at noe kunne gå galt, og det at stjerneskipet i det hele tatt tok av og nådde en slik høyde, er en suksess.

Etter oppskytning tvitret Musk at SpaceX prøver igjen om noen få måneder.

Delvis vellykket

Space.com skriver at Starship’s første trinn, Super Heavy, ikke fungerte optimalt under oppskytningen. Tre av de 33 Raptors-motorene tente ikke ved avfyring, og to sviktet i luften. Likevel var kraften fra 28 motorer nok til å få Starship langt avgårde.

Les mer

Etter tre minutter skulle rakettens trinn ha løst seg fra hverandre slik at de kunne lande hver for seg, men det var der det gikk galt. Istedet fortsatte motorene på Super Heavy og gi gass og raketten spant ut av kontroll. Etter 3 minutter og 59 sekunder eksploderte fartøyet, trolig intendert av SpaceX’ kontrollstasjon. De trykket nok rett og slett på knappen for å få raketten ned i mindre biter.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.