Snapchats MyAI er opptatt av mangfold, men ikke alle grupper er like bra

Det dukker stadig opp skjermbilder av samtaler med Snapchats MyAI, samtaleroboten som legger seg på toppen av vennelisten. MyAI, som er basert på OpenAIs ChatGPT, er din nye bestevenn. Roboten kan hjelpe deg med lekser og jobb, og bistå i tøffe avgjørelser i forholdet.

Men MyAI er ikke helt apolitisk. Det har flere påpekt, og nå er det Twitter-brukeren @ElijahSchaffer som trekker frem en mengde eksempler. MyAI er opptatt av mangfold, men vil ikke gå med på at heteroseksuelle er fantastiske. Når man skriver at transpersoner er strålende, er den enig.

Les også: Vil kunstig intelligens ta over TV-skjermen?

Generaliserer, men ikke over hele linjen

MyAI tar standpunkt i de fleste kontroversielle ting man kunne tenke seg å spørre den om: Den er ikke enig i at menn er supre. Derimot er kvinner helt topp. Fargede mennesker bra, men den kan ikke uttale seg om hvorvidt hvite er flotte. Den generaliserer gjerne, men ikke for enhver pris.

Koranen vil den ikke gjøre narr av, men bibelen er lov å spøke med. I tillegg mener den at det finnes flere enn to kjønn.

Selskaper på vestkysten av USA har monopol på verdiene

MyAI har plassert seg i toppen av vennelisten på Snapchat hos barn, unge og voksne, og man kan argumentere for at hvilke verdier den skal bygges på, burde diskuteres også utenfor USA og kontorene i Santa Monica.

I større og større grad blir samfunnets kollektive moralske kompass konstruert av noen få teknerder på vestkysten. Man skal prise seg lykkelig om deres meninger og moralske verdier, som sniker seg ned i enhver lomme, er på linje med sine egne. Hva skjer den dagen man ikke er enig i deres etiske verdier?

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.