FedNow: Første skritt mot en digital valuta?

I begynnelsen av april ble det digitale betalingssystemet FedNow lansert. På sikt skal den gjøre pengetransaksjoner i USA lettere, men flere frykter dette er starten på innføringen av en digital valuta

Et kontant samfunn

Det var i september 2022 at USAs sentralbank (Federal Reserve, red am) annonserte den nye betalingstjenesten FedNow. Tjenesten skal, etter planen, gjøre det enklere for forretninger og enkeltpersoner og motta direktebetalinger digitalt.

Federal Reserve håper på sikt at dette vil bidra til et mer kontantløst USA. Til tross for at landet ofte er tidlig ute med teknologi, er USAs økonomi i stor grad basert på kontanter. Amerikanere ble mer kontantløse under pandemien, men 78 prosent av USAs befolkning oppgir fortsatt at de bruker kontanter ofte.

Går alt etter planen vil FedNow være oppe og i bruk innen juni.

Les også: Forbud mot TikTok kan føre til Patriot Act 2.0

«Digital dollar»

Nye FedNow kan på mange måter sammenlignes med norske Vipps, en digital betalingstjeneste for pengeoverføringer og fakturabetalinger. USA har fra tidligere flere slike betalingssystemer, inkludert Zelle og Venmo. Men dette er privateide selskaper.

Den store forskjellen med FedNow er at tjenesten er utviklet og administrert av Federal Reserve, noe som vil gi sentralbanken mer direkte kontroll og innsikt.

Det er også skepsis til sentralbankens hint om at til at de ønsker en digitalvaluta, lik den Kina.

Dette har skapt både usikkerhet og uro. Flere politikere, inkludert guvernør Ron DeSantis, mener betalingssystemet og en digital valuta vil gi myndighetene mulighet til å sette begrensinger på hva folk bruker sine egne penger på og at ESG presses på amerikanerne.

Paranoia, eller reelle bekymringer?

Siden den amerikanske sentralbanken la fra fram rapporten Money and Payments: The U.S. Dollar in the Age of Digital Transformation, har flere uroet seg for hva en digitalisering av amerikansk valuta kan føre til.

Les mer

YouTube-videoen «In less than 24 Hours the US dollar changes FOREVER«, som er svært skeptisk til utviklingen, har blitt sett ni millioner ganger på under ti dager.

USA Today har skrevet en lengre faktasjekk-sak om videoen hvor det vises til flere feil. Først og fremst er frykten for en rask innføring av en digital valuta overdrevet. Innføringen av en slik valuta kan ikke gjøres uten kongressens godkjennelse.

FedNow er og blir en betalingstjeneste, ikke en digital valuta. Tjenesten vil potensielt gjøre banktransaksjoner og betalinger mer strømlinjeforma og være til betydelig hjelp.

FedNow lanseres for fullt i juni. Om en digital valuta blir realisert i USA med det første er derimot mer usikkert.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.