Dette kan bli det første søksmålet mot OpenAI over ChatGPT

ChatGPT Brian Hood

Australsk ordfører saksøker OpenAI for ChatGPT’s falske påstander om at han har sonet tid i fengsel for korrupsjon. Dette er den første tiltalen om ærekrenkelse mot chatteroboten og kan første gang noen saksøker OpenAI for ChatGPTs svar.

Brian Hood, ordfører i Hepburn Shire nord for Melbourne, i delstaten Victoria, liker dårlig at ChatGPT mener han har sittet inne for korrupsjon. Ifølge ChatGPT skal korrupsjonsskandalen ha involvert et datterselskap av Reserve Bank of Australia tilbake på 2000-tallet. Det meddeler nyhetesbyrået Reuters.

Brian Hood.

Det stemmer at Hood jobbet for datterselskapet Note Printing Australia, men han stod på andre siden av saken. Faktisk var den han som varslet myndighetene om betaling av bestikkelser til utenlandske tjenestemenn. At det kan være frustrerende at en robot sprer falske nyheter om seg, er forståelig.

Les også: Forbud mot TikTok kan føre til Patriot Act 2.0

28 dager til å rette opp

Den 21. mars sendte advokatene en bekymringsmelding til OpenAI, selskapet bak GPT og ChatGPT. I brevet ga advokatene selskapet 28 dager til å rette opp feilene om ordføreren. Ellers går de til sak.

OpenAI har ennå ikke svart, opplyser advokatene. Hvis Hood går til sak, blir det første gang noen saksøker OpenAI for noe ChatGPT har svart. I Australia har slike søksmål har stort sett et tak på 400 000 australske dollar (4,5 millioner kroner). Hvor omfattende søksmålet kan bli avhenger av hvor mange som har mottatt feilinformasjonen, noe som kan bli vanskelig å avgjøre.

Kan bli vrient

Hvis Hood skal vinne frem må han vise at OpenAI er forfatter av de falske påstandene. Det er uprøvd terreng. Sammenlignbare søksmål mot Google har ikke vunnet frem, da det har blitt klart at Google ikke er ansvarlig for nettstedene de linker til. Det kan bli vanskelig å bevise det ene eller det andre, siden ChatGPT er trent på et vanvittig stort materiale.

ChatGPT forstår egentlig ikke verden, men regner seg frem til hva som statistisk mest sannsynlig riktig. Derfor kan den gjøre feil, og gjør feil hele tiden. Chatteroboten bør ikke brukes som oppslagsverk eller orakel.

Les mer

Hood uttalte at resultatene var spesielt skadende for ham, på grunn av hans posisjon som ordfører, og måten ChatGPT på en selvsikker måte blander usannheter med fakta.

Det er utrolig skadelig.

Brian Hood.

James Naughton, partner i Hoods advokatfirma Gordon Legal, sa i en uttalelse til Reuters: «Det ville potensielt være et historisk øyeblikk siden det gjelder ærekrenkelse på et nytt felt: Online publikasjon med kunstig intelligens.»

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.