Japan skal lede samtaler om KI på G7-møte

Under årets G7-møtet vil vertslandet Japan ta initiativ til diskusjon rundt faren ved kunstig intelligens. Landet håper at samtaler kan lede til økt internasjonalt samarbeid.

Group of seven i Hiroshima

Det er mellom 19.-21 mai at den japanske byen Hiroshima er vertskap for det årlige møte i Group of seven.

Toppolitikere fra alle medlemslandene vil møtes for å diskutere utviklingen i verden, med et spesielt fokus på klimaproblematikk og økende global ulikhet. De syv landene utgjør til sammen 58 prosent av verdens globale rikdom, og deres avgjørelser har stor påvirkning internasjonalt.

Faren med kunstig intelligens

I tillegg til diskusjoner om økonomi og storpolitikk, har Japan tatt initiativ til en samtale om kunstig intelligens. Det er japans kommunikasjonsminister, Takeaki Matsumoto, som melder dette i forkant av møtet.

Selv om japanske myndigheter ikke har presisert nøyaktig hva samtalene vil omhandle, er det hint om at Japan ønsker mer internasjonalt samarbeid rundt kunstig intelligens.

Det er ikke lenge siden det italienske datatilsynet blokkerte ChatGPT i Italia. Begrunnelsen var uro om datamaterialet som lagres av chatbotene. Kort tid etter at forbudet ble innført i Italia, annonserte tyske myndigheter at de er inne på like tanker. Der er frykten for personvern som er hovedårsak til at de også vurderer et forbud.

Les også: Dette kan bli det første søksmålet mot OpenAI over ChatGPT

Erfaringer fra Japan

Til tross for at KI har gjort et rakettinntog, er det gjort flere forsøk på å komme teknologien i møte. EU-kommisjonen la i 2021 fram lovforslaget Artificial Intelligence Act, både USA og Canada har foreslått lignede lovverk.

Les mer

Japan, et land kjent for sin teknologioptimisme, har også vært frampå med forslag til både hvordan kunstig intelligens kan brukes og reguleres.

Kommunikasjonsminister Matsumoto har blant annet forklart hvordan det japanske utdanningsdepartementet er i full gang med å utvikle retningslinjer for bruken av KI. De, i likhet med flere andre, er sterkt bekymret for hvordan chatboter påvirker de unges skrive,- og refleksjonsferdigheter.

Japans digitalminister Taro Kono har uttalt at han håper at G7 vil komme med en felles uttalelse om kunstig intelligens ved konferansens slutt.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.