Alt om Xbox Series S og X

Igår smalt det. Nyhetene om de to nye Xbox-konsollene ramlet på rad og rekke ut på twitter.

Xbox Series X: 5490 kroner
Xbox Series S: 3290 kroner

Xbox Series S blir kun en tredjedel så stor som Series X og blir den minste Xbox-konsollen ved lansering noen sinne. Likevel blir den 3 ganger så rask som Xbox One X. Series X blir omtrent 3 ganger så rask som den igjen og blir i stand til å behandle 12,15 teraflops per sekund, eller 12 billioner kalkulasjoner per sekund. Synes du det høres mye ut?

Det er mye.

Forskjellen er oppløsning

Selv om Series S til sammenligning med Series X «bare» klarer 4 teraflops per sekund er ikke den noen lilleputt (4 teraflops er også mye). Forskjellen i ytelsen mellom de to konsollene dreier seg hovedsakelig om oppløsning. Xbox har lyttet til forbrukerne og lært at det viktigste for de fleste spillere ikke er oppløsning, men oppdateringsfrekvens. Derfor skalerer Series S spillene ned fra 4k til 1440p, men beholder 60hz, samtidig som den støtter 120hz. 2k eller 1440p er bra nok for de fleste og er langt skarpere enn 1080p som de fleste fortsatt er vant med, men har du en 65″ 4k TV for eksempel kan det hende du får utbytte av Series X som klarer 4k opptil 120hz.

Ill: Microsoft Xbox.

I tillegg vil man nok kunne merke små forskjeller i ytelse andre steder og, siden Series X har hakket mere RAM. Series X får også 1GB SSD-disk og Blueray-spiller, mens Series S får 512GB og er all-digital.

Blir kraftigere enn PS5

Nå som tallene er offisielle kunne Microsoft avsløre at Series X får kraftigere CPU enn Playstation 5. Hvor mye det har å si i virkeligheten er usikkert.

Og når alt likevel ble offisielt i går så slang flere selskaper seg på bølgen. De nye konsollene slippes 10. november og blant annet Assassin’s Creed Valhalla blir å få tak i samme dag.

Ingen ekstra kostnad?

Nei, med Xbox All Access for 34,99$ i måneden og en bindingstid på 24 måneder får du både Xbox Game Pass Ultimate og Xbox Series X. For 24,99$ i måneden får du samme deal, bare med Series S. Denne gangen trenger du med andre ord ikke å eie hverken konsollen eller spillene selv. Akkurat hva månedsprisen blir i Norge er usikkert, men jeg vil tippe 199 og 299 kroner.

I tillegg følger EA Play med på kjøpet.

Fotorealisme?

Asså, fremtiden er nå. Med 12 teraflops, lynraske SSD-disker, 120hz, 4k, Direct X rayracing og støtte for Unreal Engine 5 har de nye konsollene muligheten til å komme farlig nær perfekt fotorealistisk grafikk. Vi gleder oss og snakker om Xbox i morgendagens episode av Teknokratiet!

Kilde: news.xbox.com

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.