The New York Times saksøker OpenAI og Microsoft: Millioner av artikler brukt til å trene ChatGPT

New York Times saksøker OpenAI og Microsoft over brudd på opphavsrettsloven. Millioner av artikler beskyttet av opphavsrett er brukt til å trene ChatGPT, som nå tar jobbene til journalistene.

Onsdag går The New York Times til sak mot OpenAI og Microsoft. Millioner av artikler fra avisen skal være brukt til å trene chatroboten ChatGPT. Uten tillatelse. Nå konkurrerer ChatGPT om jobbene med journalister.

Les også: Meta med global sensur av pro-palestinske ytringer

Det første søksmålet i sitt slag

The New York Times er den første store institusjonen som går til sak mot kunstig intelligens. Søksmålet har ikke et konkret erstatningskrav, men det hevdes at selskapene er ansvarlige for milliarder av dollar i lovpålagte og faktiske skader.

OpenAI og Microsoft anklages for å ulovlig ha kopiert og brukt The New York Times’ unike og verdifulle arbeider. Avisen krever også at selskapene sletter modeller og samtaleroboter som bruker eller er trent på deres opphavsrettighetsbeskyttede materiale.

Ifølge The New York Times har ikke Microsoft kommentert saken.

80 milliarder

Utfallet av dette søksmålet kan komme til å sette presedens for hvordan selskapene bak store språkmodeller og bildegenereringsmodeller, henter data. Selskapene som er trent på menneskeskapt håndverk stjeler nå jobber over en lav sko. Bildegenereringsmodeller er trent på kunstneres arbeid, og stjeler deres jobber.

Les mer

OpenAI er verdsatt til over 80 milliarder dollar. I søksmålet anklager The New York Times OpenAI for å bruke innhold fra The Times uten betaling, for å lage produkter som erstatter The Times og som stjeler deres publikum.

Hvis The Times og andre nyhetsorganisasjoner ikke kan produsere og beskytte sin uavhengige journalistikk, vil det oppstå et vakuum som ingen datamaskin eller kunstig intelligens kan fylle. Mindre journalistikk vil produseres, og kostnadene for samfunnet vil bli enorme.

Søksmålet

Les mer på The New York Times.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.