Frykter at nye internettlover vil føre til sensur og overvåkning

USA er i ferd med å innføre nye lover for å beskytte barn på internett. Mange bekymrer seg for at lovene vil føre til overvåkning og sensur.

«Kids Online Safety Act»

DI mange år har et stort antall amerikanske politikere ønsket at internett skal bli et tryggere sted for amerikanske barn og unge. Dette har tatt form i kampanjer mot selskap som Meta og TikTok, som er beskylt for å skade unges mentale helse og selvbile.

Det nyeste forslaget er «Kids Online Safety Act» (KOSA), en lov som foreløpig har bred støttet i det amerikanske senatet. Også president Joe Biden er positiv. Et foreløpig siste utkast til loven ble ferdig denne uken og legges snart frem for Senatet.

Loven har som mål å gjøre barn og unges opplevelse av internett trygger ved å pålegge ulike plattformer å forhindre mobbing og trakassering.

Les også: – Dere kommer aldri til å bruke en så dum språkmodell som GPT-4 igjen

KOSA kan føre til sensur og overvåkning

Selv om det er gode hensikter bak loven er det flere som er skeptiske til forslaget. En som er urolig er juristen James R. Lawrence, III, som skriver for tidsskriftet The American Conservative. Som Lawrence, III skriver er det svært problematisk at lovforslaget ikke konkret sier hva «mobbing og trakassering» er.

Det vil være opp til det føderale forvaltningsorganet Federal Trade Commission og de ulike delstatenes regjeringsadvokater å gjøre slike tolkninger.

I 2020 skrev regjeringsadvokatene fra delstatene New Jersey, Illinois og District of Columbia brev til Meta hvor de oppfordret selskapet til å kjempe mot desinformasjon på Facebook. Med KOSA godkjent vil slike organer ha større juridisk grunnlag til å regulere og kontrollere hva som deles på slike plattformer.

Andre som også er skeptisk er organisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF). Som organisasjonen skriver er det stor sjanse for at KOSA på lang vei ikke vil ha den effekten myndighetene ønsker. Problemet EFF viser til er at en av KOSAs mest sentrale virkemidler er oppfordringen til å blokkere skadelig innhold.

Les mer

Men hva skjer om barn og unge vil finne informasjon om viktige tema som faller i samme kategori som det skadelige innholdet? Barn og unge som vil finne informasjon om mental helse eller selvmord, vil kanskje ikke finne informasjonen fordi innholdet er blokkert.

Det samme vil gjelde for barn og unge som søker informasjon om LHBTQ+, rus og alternative medier. For å få dette til er myndigheten nødt til å benytte seg av to virkemidler: sensur og overvåkning.

KOSAs støttespillere håper loven vil bli godkjent i senatet før 10. mai.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.