Gaza har blitt testlaboratorium for ny israelsk forsvarsteknologi

Det israelske forsvaret bruker krigen mot Hamas til å eksperimentere med nytt militært utstyr. Droner og roboter er nå et vanlig syn på slagmarken.

IDF bruker robothunder og førerløse bulldosere

Det israelske forsvaret (IDF) har lenge vært i front i utviklingen av militærteknologi. I tiden før starten på den pågående krigen med Hamas, var Gazastripen allerede under bevoktning av blant annet Harop,- og Rotem-droner. Langs grensegjerdet finner man også KI-kontrollerte maskingevær og kameraovervåkning med ansiktsgjenkjenningsteknologi.

Etter IDFs innrykking på Gazastripen er roboter blitt et stadig vanligere syn. For det israelske forsvaret er krigen en mulighet til å teste ut ny og uprøvd militærteknologi.

Roboten Vision 60, som ligner en hund i utforming, brukes til å speide etter fiender og utforske både bygninger og tuneller. Robotene er utstyrt med en Rooster-drone med sensorer og kamera. Dette hjelper slik at feller blir nøytralisert og fiender lett oppdaget.

For første gang brukes også bulldoser-roboten RobDozer. Utviklet av Israel Aerospace Industries subsidiary Elta Systems, klarer bulldoseren å både forflytte materiale og rive bebyggelse uten at soldater settes i fare.

Les også: Google Genie lager spill fra håndtegnede skisser

Brutal krigføring og etiske dilemmaer

IDFs bruk av militærteknologi har ikke skjedd uten kontrovers. Spesielt bruk av Spike L-missiler kritiseres, blant annet av den norske legen Erik Fosse. Missilene er utstyrt med KI-systemer og infrarøde sensorer til å spore mål.

Les mer

Erik Fosse, som uttalte seg til Al-Jezeera i november 2023, påpeker at missilene kan modifiseres med splinter slik at mennesker i nærheten av treff-sonen bokstavelig talt rives i filler.

Mange oppfatter nå krigen på Gazastripen nærmest som et testlaboratorium for ny våpen- og overvåkningsteknologi. Mange uroer seg også for at dette bare er en forsmak på det dødelige potensialet til automatiserte våpen, drevet av kunstig intelligens.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.