Meta med global sensur av pro-palestinske ytringer

En rapport hevder Meta aktivt sensurerer pro-palestinske ytringer. Meta benekter feil, men lover gjennomgang av rutiner.

Systematisk og global sensur

Det er Human Rights Watch (HRW) som har utarbeidet rapporten «Meta’s Broken Promises Systemic Censorship of Palestine Content on Instagram and Facebook».

Rapporten går langt i sine angrep på Meta, som HRW mener fører en omfattende, global sensur av pro-palestinske ytringer. Undesøkelsen har tatt for seg over tusen innlegg fra over seksti land. HRW hevder dette er innlegg som til tross for «fredelig innhold» ble sensurert.

Spesielt er det plattformene Facebook og Instagram som trekkes frem i rapporten, hvor HRW viser til seks spesifikke måter pro-palestinsk innhold sensureres:

  • Innlegg, kommentarer eller «stories» som støtter Palestina blir fjernet
  • Kontoer som støtter Palestina, blir avviklet eller suspendert
  • Brukere får begrenset tilgang til interaksjon med innhold eller innlegg (for eksempel med å trykke «like») som støtter Palestina
  • Begrenset tilgang til hvem brukerne kan følge eller tagge
  • Begrenset til gang til funksjoner som Instagram/Facebook Live for enkeltbrukere
  • «Shadow banning», altså at brukernes innhold ikke er tilgengelig i enkelte områder

Les også: Kina går i strupen på mikrotransaksjoner – Tencent taper milliarder

Meta er uenige

Meta har svart på rapporten med en offisiell uttalelse. De peker på at selskapet er blant de eneste i verden som har gått gjennom sine rutiner og retningslinjer for å sikre en nøytral dekning av den pågående konflikten. Meta fremhever også at de ikke er enige i anklagene fra HRW og at påstandene i rapporten er misvisende.

Denne rapporten ignorerer realitetene ved å håndheve retningslinjene våre globalt under en raskt utviklende, svært polarisert og intens konflikt, som har ført til at en økning i innhold blir rapportert til oss. Retningslinjene våre er utformet for å gi alle en stemme samtidig som de holder plattformene våre trygge

Meta i en uttalelse til nettavisen Mashable 21. desember.

Meta har vært i hardt vær siden den pågående krigen mellom Israel og Hamas brøt ut 7. oktober. Selskapet har lenge vært anklaget for å sensurere innhold og støtte til Palestina på plattformer som Instagram, noe som har fått amerikanske toppolitikere til å reagere.

Les mer

Da The Guardian undersøkte WhatsApps nye funksjon AI stickers (tidlig i november) og søkte «Muslim boy Palestinian», inkluderte resultatene en tegning av en gutt med en AK47 i hendene.

Meta vedgår at de har hatt problemer med å holde oversikt, men er uenige i både anklager om sensur og funnene fra HRWs rapport.

Vi erkjenner at vi gjør feil som kan være frustrerende for folk, men påstander om at vi bevisst og systemisk undertrykker en bestemt side er falsk. Å hevde at 1000 eksempler – av den enorme mengden innhold som er lagt ut om konflikten – er bevis på ‘ systemisk sensur kan gi en god overskrift, men det gjør ikke påstanden mindre misvisende.

Meta i en uttalelse til nettavisen Mashable 21. desember.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.