Mobilnett stengt under valg i Pakistan

På valgdagen i Pakistan har myndighetene stengt landets mobilnett. Flere hevder det er forsøk på sensur og valgpåvirkning.

Brutalt valg i Pakistan

Torsdag denne uken går 128 millioner stemmeberettigete pakistaner til valgurnene. I forveien av det omdiskuterte valget har vold og uro preget Pakistan. Minst ni personer har blitt drept i angrep rundt om i landet på selve valgdagen. Dagen før valget ble 30 personer drept i den vestlige Balochistan-provinsen.

For å forhindre mer vold og uro valgte pakistanske myndigheter torsdag å stenge ned landets mobilnett. Det vil altså si at landets innbyggere ikke kan kommunisere over telefon eller få tilgang til internett over mobiltelefoner. Det er Pakistan Telecommunication Authority og den pakistanske valgkommisjonen som har tatt avgjørelsen.

Begrunnelsen for nedstengingen er frykt for at mer uro skal piskes opp over internett, og for å opprettholde lov og orden.

Les også: Deepfake-svindlere lurte til seg 250 millioner

Manglende mobilnett er sensur

Avgjørelsen om å stenge mobilnettet har fått flere til å reagere. Aktivist Usama Khilji sier til CNN at mangel på internettilgang gjør at det blir mye vanskeligere å dokumentere valgfusk og andre forsøk på å påvirke valget. Andre aktivister har påpekt at valget om å stenge mobilnettet ikke var gjort av en domstol, som betyr at det er en politisk avgjørelse og dermed sensur.

Statsministerkandidat Bilawal Bhutto Zardari fra Pakistan People’s Party har også utrykt sin misnøye.

Bilawal Bhutto Zardari er ikke fornøyd med det stengte mobilnettet.

Pakistan har vært i en svært kaotisk perioden frem mot valget som nå avholdes. I april 2022 ble statsminister Imran Khan avsatt av parlamentet og senere tiltalt for korrupsjon. Kahn, som fortsatt er populær, får ikke stille i valget. Også Kahns parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf, har reagert på mobilnettstengingen og kaller avgjørelsen feighet.

Kampen om statsministerposten står mellom Nawaz Sharif og Bilawal Bhutto Zardari. Begge tilhører kjente politiske dynastier som lenge har regjert i Pakistan.

Det er samtidig en overhengende frykt for at militæret skal gripe inn, noe de nekter for at kommer til å skje.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.