Flytur på nesten en mil. Uten pilot

Uten mannskap klarte et fly å gjennomføre en flytur på over åtte kilometer. Eksperter mener dette kan bli løsningen på fremtidig pilotmangel.

Fjernstyrt flytur på 12 minutter

Selskapet Reliable Robotics gjennomførte nylig et revolusjonerende flytur. Fra bakken klarte selskapets ingeniører å fjernstyre et fly av typen Cessna 208B Caravan gjennom avgang, stigning og landing.

Dette er første gang et fly har blitt fjernstyrt gjennom en så lang tur. Attpåtil var det heller ikke et ensete menneske om bord på flyet. Flyruten ble gjennomført på Hollister Airport i det nordlige California og varte omtrent 12 minutter.

Les også: Mixtral slår GPT 3.5, har åpen kildekode og forteller deg hvordan du lager metamfetamin

Ikke som et videospill

Reliable Robotics har arbeidet med fjernstyringsprosjektet siden 2019 og er svært fornøyde med resultatet. Selskapet er likevel tydelig på at flyet ikke blir kontrollert helt slik man kanskje forestiller seg. Operatøren på bakken må være en sertifisert pilot og flyet er ikke kontrollert med en joystick, men egne systemer Reliable Robotics har utviklet.

Det er ingen joystick, og du har ikke muligheten til å kontrollere flyet eksternt. Det er ingen videooverføring som gir deg tilbakemeldinger direkte. Måten de kontrollerer flyet på er en meny med alternativer: du kan tenke på det som et «velg ditt eget eventyr»-system basert på hvor flyet er, og det er et sett med knapper som lar piloten omdirigere flyet et annet sted

Robert Rose, daglig leder i Reliable Robotics

Kan løse pilotkrise

Systemene til Reliable Robotics er, sammenlignet med en tradisjonell autopilot, i stand til å gjennomføre alle fasene av en flytur. Foreløpig vil Reliable Robotics fokusere på Cessan Caravan-lignende fly, men håper at de på sitkt vil få lov til å teste systemene på større maskiner.

Les mer

Selskapet er i dialog med det amerikanske luftforsvaret om å prøve systemene på KC-135 Stratotanker, fly som brukes til å fylle drivstoff på andre fly i luften. Om alt går som planlagt vil disse testene settes i gang om 5-10 år.

Flere frykter hvordan kunstig intelligens kan erstatte menneskelig arbeidskraft. Systemene til Reliable Robotics vil derimot ikke ha denne effekten. De som kan bruke systemene må være trente piloter.

Systemene kan derimot hjelpe på den stadig større etterspørselen til nettopp piloter. USA sliter med pilotmangel. Fjernstyrte fly kan være til stor hjelp ettersom pilotene da ikke må være med på flyturen og være utilgjengelig mens de venter på neste flyvning.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.