Hyperloop er død

Etter nesten ti års fartstid og investeringer på nesten en halv milliard dollar er Hyperloop One erklært død. I alle fall Elon Musks Hyperloop.

Den potensielt revolusjonerende ideen om vakumtuneller med tog som går fortere enn fly, var muligens litt for forut for sin tid. Musk lanserte ideen i 2013 da han publiserte et «white paper» som beskrev hvordan Hyperloop One skulle revolusjonere reise. Nå er prosjektet dødt.

Les også: Heksejakt og regulatorisk trakassering: Er Joe Biden ute etter Elon Musk?

Hva med noe som aldri kan krasje, er immun mot vær, og går 3 eller 4 ganger raskere enn hurtigtoget?

Elon Musk

I 2020 hadde toget en vellykket testtur der det nådde en toppfart på 172 km/t. Planen var at det ferdige toget skulle kunne gå i hastigheter opptil 1200 kilometer i timen. Til sammenligning holder rutefly en hastighet på mellom 925 og 965 km/t.

Har gitt opp

Gjennom årene har ideen fått fotfeste blant investorer. Virgin-sjef Richard Branson ble med i selskapets styre i 2017 og ga prosjektet nytt navn, Virgin Hyperloop One.

Men de ni årene selskapet har forsøkt å stable teknologien på banen, har vært delvis forgjeves. De har rett og slett ikke klart å lage det de håpet. Nå har også Elon Musk gitt opp ideen og bestemt seg for å bygge parkeringsplasser på det tidligere Hyperloop-området.

Les mer

Selskapet har sagt opp de fleste av sine ansatte og forsøker å selge utstyr og selve testbanen nær Las Vegas. Dette markerer slutten på en futuristisk idé som mange så frem til at skulle bli virkelighet. Å suse mellom byer i vakumtog i nær lydhastighet, er en forlokkende tanke.

Tar ideen videre

Men selvom Musks Hyperloop er lagt på hylla, er ikke konseptet helt dødt. Hyperloop Transportation Technologies er et av flere selskaper som jobber videre med ideen. Selskapet har fire prototyper i utvikling og håper å koble sammen Chigago og Cleveland.

Denne to måneder gamle videoen viser hvordan selskapet ser for seg lasting av gods. Om togene noensinne kommer på skinnene gjenstår å se.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.