Mislykket kuppforsøk i OpenAI — Sam Altman kan være på vei tilbake

Styret i OpenAI skal ha gitt Sam Altman fyken kun 30 minutter før nyheten var offentlig. Microsoft fikk vite om avgjørelsen ett minutt i forveien. Nå ber Microsoft om Altmans gjeninnsettelse og styrets avskjed.

Oppdatering mandag: Sam Altman og Greg Brockman hyres av Microsoft.

Ifølge kilder tett på OpenAI er styret i dialog med Altman om en mulig gjeninnsettelse. Da han brått fikk sparken fredag var den offisielle grunnen at Altman ikke skal ha vært åpen med styret.

Les også: Presidentkandidat vil forby anonyme kontoer på sosiale medier

En Altman-alliert skal ha beskrevet hendelsen som et kupp. OpenAI har aldri hatt et like godt år noensinne og å sparke sjefen for de gode tidene er mildt sagt snodig Timer etter Altmans fyken gikk også medgrunnlegger og OpenAI-president Greg Brockman i protest.

Tar ikke farene ved kunstig intelligens på alvor

Ifølge New York Times kan grunnen til Altmans avskjedigelse være en disputt med styremedlem Ilya Sutskever som var med å starte selskapet. Sutskever og flere skal ha ønsket større fokus på den økende eksistensielle risikoen ved kunstig intelligens, mens Altman ikke skal ha viet problemstillingen nok oppmerksomhet. Ifølge styret.

Oppsynsmenn med selskapet skal være bekymret for at selskapet lager noe teknologisk tilsvarende en atom­bombe, og Sam Altman har gått så fort frem at han har risikert en global katastrofe.

Håpløs oppsigelse

Men måten å si opp Altman på virker som alt annet enn profesjonell. Microsofts, som er største investor i selskapet og som har gitt OpenAI 13 milliarder dollar for å komme frempå i kampen om kunstig intelligens, fikk ikke beskjed om oppsigelsen før øyeblikk før.

Heller ikke selskapets ansatte og flere viktige personer i selskapet skal vurdere å trekke seg i sympati med Altman.

Derfor foregår nå en snuoperasjon og det forhandles om Altman og Brockman skal gjeninsettes, og om hva som eventuelt skal til. Styret skal ha gått med på å trekke seg, men siden nølt. Microsoft som er avhengig av et fungerende OpenAI presser på for at Altman gjeninnsettes. Både Altman og Brockman har fått bred sympati av flere av de ansatte på X.

Les mer

Avgjørelsen om Altmans fyken kom så brått og overraskende på verden, at hendelsen sammenlignes med da Steve Jobs ble presset ut av Apple i 1985.

Vil starte nytt selskap

Timer etter at Altman og Brockman var ute av selskapet, skal de ha diskutert seg imellom, og med bekjente og investorer om å starte et nytt KI-selskap. Men nå kan det heller se ut som de kommer tilbake til OpenAI. Dersom styret trekker seg.

Det virker som viktig for Altman, forståelig nok, ettersom de sparket ham på fredag. Avgjørelsen kan tas allerede søndag.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.