Amerikanske ungdommer lures av nettsvindel langt oftere enn voksne

Unge internettbrukere i USA svindles langt oftere enn voksene. Tilgangen til internett i barndommen ser ikke ut til å hjelpe.

«Generasjon Z» mot «Baby boomers»

Resultatene fra den årlige Cybersecurity Attitudes and Behaviors Report, utarbeidet av organisasjonen National Cybersecurity Alliance, viser at unge amerikanere oftere og oftere svindles på nett. Rapporten har spesifikt fokus på generasjon z, altså de født mellom 1997-2012.

Denne generasjonen har vokst opp med internett og 97 prosent av unge amerikanere, mellom 3-18 år, har tilgang til internett.

Rapporten fra National Cybersecurity Alliance viser derimot at de unge svindles mye oftere enn de voksene

De samme resultatene kommer også fram i en lignende rapport utarbeidet av Deloitte. Unge er tre ganger så ofte offeret i nettsvindel, enten det er nettfisking, identitetstyveri, nettmobbing eller romantikksvindel.

Sammenlignet med såkalte «Baby boomers, er «Gen Z» også dobbelt så ofte hacket på sosiale medier. Estimater hevder at unge amerikanere under 20 år ble svindlet for over 200 millioner kroner i 2021.

Denne utviklingen er ikke ulik den man finner i Norge. En undersøkelse utarbeidet av Fremtid, forsikringsselskapet til DnB og Sparebank 1, viser at over 30 prosent flere unge her til lands blir svindlet på nett i forhold til 2021.

Les også: Kunstig intelligens kan være oppskriften på masseovervåking

Hvorfor er unge oftere ofte for nettsvindel?

Det er flere teorier om hvorfor de unge så ofte blir svindlet på nett. Først og fremst pekes det på at de unge rett og slett oftere er på internett, og at det derfor er statistisk mer sannsynlig at de blir ofre.

Les mer

Det er også påpekt at rollen internett spiller i de unges liv har ført til at de ikke ser de potensielle farene som kan utspille seg der. Til slutt påpekes det også at det amerikanske skolevesenet ikke har klart å skape nok nettvett blant de unge.

Kayla Guru, informatikkstudent ved Stanford University og grunnleggeren av Bits N’ Bytes Cybersecurity Education, hevder at de store teknologiselskapene burde ta på seg mer ansvar for å opplyse brukerne dere om nettsvindel.

Guru mener at teknologiselskapene kan gjøre langt mer for å opplyse om farene ved nettsvindel og at det burde være enklere å styre sine egne sikkerhetsinnstillinger.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.