Kunstig intelligens skulle gjøre arbeidet enklere. Men det blir ikke nødvendigvis slik.

Flere bedrifter som har tatt kunstig intelligens i bruk er overraskende negative til systemene. De får delvis støtte av ny forskning.

Arbeidsmengden ble fordoblet

Neil Clarkes frustrasjon er forståelig. Som eier og redaktør av magasinet Clarkesworld mottar redaksjonen hans mengder med noveller og ideer til historier. Magasinet måtte nylig slutte å ta imot slike innsendelser på nett. Mange hundre innlegg ble sendt inn, og nesten alle var skapt av kunstig intelligens.

Redaksjonen hadde ikke noe annet valg enn å gå gjennom alle de fikk, det har doblet arbeidsbelastningen deres.

De er faktisk blant de verste historiene vi har lest.

Neil Clarke

Slike fortellinger om KI blir ikke formidlet så ofte. KI er jo tross alt teknologien som skal lede an i en effektivisering av det moderne arbeidsmarkedet.

Det er lovnadene til Bill Gates og store teknologiselskaper. Flere ser derimot nå baksider med teknologien, og de oppståtte problemene er det ingen som så for seg.

Les også: Kunstig intelligens kan gjøre tjenesteutsetting av IT-tjenester unødvendig

Kunstig intelligens = mer effektiv = bedre betalt?

Det er ikke til å underdrive at det er stort potensial i kunstig intelligens. En omfattende studie fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har bekrefter at tilgang til KI-programmer som ChatGPT, øker produktiviteten. Men dette gjelder kun deler av arbeidet.

Andre arbeidssektorer, hvor innføringen av KI har kommet raskt, har meldt om ulike resultater. Ivana Saula, lederen av den amerikanske fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers, forteller at medlemmer fra hennes forening føler seg som forsøkskaniner.

Arbeidsmengden er tyngre. Intensiteten i arbeidet går mye raskere fordi det er drevet fram av maskinen.

Ivana Saula

Andre, som OECD-generalsekretær Mathias Cormann, bekymrer seg for at KI vil føre til at arbeidsmengden til arbeidere flest øker, uten at det gir noe positiv effekt på lønninger.

Les mer

Heldigvis viser en ny rapport at KI, foreløpig, ikke viser tegn til å senke globale lønninger, slik mange har fryktet.

Oppdiktede nyheter og ineffektiv KI

Et av områdene det er knyttet mest spenning til når det gjelder innføringen av kunstig intelligens er media. I juni inngikk Associated Press en stor avtale med OpenAI for å utvikle KI-teknologi som kan generere nyheter.

Det er derimot flere som allerede har negative erfaringer med dette. Nyhetsnettstedet CNET begynte i 2023, fullstendig uannonsert, å la KI skrive hele artikler.

Futurism avslørte kort tid etter at flere av de KI-genererte nyhetssakene var fulle av oppspinn og CNET måtte på lederplass vedgå at de hadde gjort en grov feil.

Neil Clarke og Clarkesworld ble til slutt nødt til å ta i bruk KI-programmer for å sortere ut de KI-genererte innleggene de fikk tilsendt. Også KI-programmet hadde problemer. Programmet klarte rett og slett ikke å vurdere kvaliteten på innleggene slik et menneske kan.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.