Magasin stenger for innsendinger etter for mye AI-generert fiksjon

Nå skriver ChatGPT sci-fi.

Vi beveger oss inn i en tid der å skille mellom fiksjon og virkelighet er umulig. ChatGPT svarer så overbevisende at man skulle tro det satt en person i den andre enden.

Flere bøker på Amazon er AI-generert fiksjon. Med talesyntese kombinert med ‘deep fake’-teknologi kan man skape fotorealistiske kopier av kjente personer som spiller ut en handling, helt uten at personen selv involveres. Og med filtre i sosiale medier-apper som TikTok, Snapchat og Instagram er det aldri godt å vite hvordan folk egentlig ser ut.

Sannsynligvis er vi ikke langt unna Midjourney-lignende tekst-til-film-tjenester heller. Da blir det komplisert.

Har ChatGPT bestått Turing-testen? Eller er den kanskje bare et ‘call center’ i India?

Siden desember har det haglet med innsendinger fra ChatGPT

Sci-fi-magasinet Clarkesworld mottar hver måned innsendinger i form av sci-fi-fortellinger fra lesere som ønsker å bli publisert. Og som Scott Nover skriver for Quarts, står redaktøren av sci-fi-magasinet overfor en svært sci-fi-aktig problemstilling: Den siste tiden har det haglet med fortellinger skrevet av ChatGPT. Og det er ikke redaktør Neil Clarke interessert i.

I februar alene valgte han å utestenge over 500 innsendere permanent fra innsendingsplattformen. Vanligvis mottar magasinet rundt 1100 innsendinger i måneden. Nå er innsendingsplattformen helt stengt etter for mye trykk. Magasinet må rett og slett finne en løsning før de åpner igjen.

Verktøyene som er laget for å avsløre hva som er krevet av KI, er ikke god nok sier redaktøren. Likevel klarer han å skille klinten fra hveten. Ofte er det ting i tekstene som ikke gir mening. KI gjør ikke skrivefeil, det er heller innholdet og meningen bak en tekst som avslører roboten.

Hele intervjuet kan du lese på Quarts.

ChatGPT på Amazon

Det at folk prøver seg på den enkle veien til berømmelse er kanskje ikke så overraskende. Også på Amazon var det over 200 bøker med ChatGPT som forfatter eller medforfatter, i midten av februar. Noen av titlene er en diktsamling kalt Echoes of the Universe og The Power of Homework.

The Power Of Homework er graitis. Den er skrevet Jens-Holger Oudhoff og ChatGPT. Forsidebildet er det Dall-E som har laget.

Det reelle tallet for hvor mange forfattere som har lansert bøker med hjelp av ChatGPT kan være mye høyere, da det strengt talt ikke er pålagt å opplyse om hvem og hva man har fått hjelp av. Nå er det mange som bekymrer seg for at bokmarkedet vil bli oversvømt av billig og dårlig litteratur.

Kommer ut av KI-skapet

Nylig ble det kjent at den kjente Instagram-kunstneren Jos Avery har brukt Midjourney til å lage portrettene til kontoen med over 28 000 følgere. Menneskene i bildene hans eksisterer ikke, men det var det ingen som visste. Avery får Midjourney til å lage bildene før han retusjerer dem i Photoshop for å sette sitt eget preg på ‘kunsten’.

Les mer

Avery sier til Arstechnica at han har en indre konflikt.

I utgangspunktet ville jeg lure folk for å vise frem KI og deretter skrive en artikkel om det. Men nå har det blitt mitt kunstneriske utløp. Jeg har endret mening.

Jos Avery

Etter at Dall-e og Midjourney ble lansert har hvem som helst kunnet lage overbevisende foto, grafikk og illustrasjoner. I går ble det også kjent at sosiale mediet GAB lanserer sin egen bilderobot. Hvis man har en GAB-bruker er det ikke verre enn å sende en beskrivelse av et bilde man ønsker seg til Gabby, og så får man et bilde i retur.

Hvordan kan man vite noe som helst?

Hva som kommer til å skje når verden oversvømmes av realistisk informasjon som ikke har rot i virkeligheten, er ikke godt å si. Allerede er det nærmest umulig å skille det menneskeskapte fra det robotkonstruerte. Med overbevisende chatte-roboter og stememsyntese skal vi ikke så veldig langt inn i fremtiden før man ikke lenger kan være sikker på at telefonselgeren man prater med er av kjøtt og blod.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.