Kunstig intelligens kan gjøre tjenesteutsetting av IT-tjenester unødvendig

KI-eksperter tror kunstig intelligens vil føre til en betydelig reduksjon i behovet for programmerere som arbeider med kildekoding. Det er dårlig nytt for IT-underleverandører i land som India

Omfattende praksis

Outsourcing, på norsk kjent som tjenesteutsetting, skjer når en produsent flytter noe av produksjonen til en underleverandør. Dette er en omfattende og vanlig praksis benyttet av både og internasjonale selskaper.

For mange er tjenesteutsetting kjennetegnet ved at de aktuelle underleverandørene gjør arbeidet billigere, og ofte til lavere kvalitet. Dette er det store dilemmaet i tjenesteutsetting , ettersom at praksisen kan sørge for bedre omsetning, på bekostning av kvalitet og lokale arbeidsplasser.

Tjenesteutsetting innenfor IT

Innenfor IT-bransjen benyttes tjenesteutsetting flittig. Praksisen er da tilnærmet lik det man finner innenfor andre bransjer. Takket være internett kan oppgaver som arbeid med datainfrastruktur, kundeservice og programvareutvikling flyttes til andre land.

Flere norske bedrifter som Statkraft, DnB, Equinor og Telenor har benyttet seg av dette. Med varierende resultater. Felles for dem alle er likevel at tjenesteutsetting hovedsakelig har gått til et land, India.

India har i lang tid vært favorittlandet for bedrifter som ønsker seg lavere IT-kostnader. Billigere arbeidskraft, og ofte gode dataingeniører, sørger for at landet i dag har en stor IT-industri knyttet til tjenesteutsetting.

Dette har ikke skjedd uten kritikk eller motstand, og mange har påpekt den betydelige risikoen som kan oppstå ved å la datatrafikk gå gjennom et fremmed land.

Nå hevder en KI-ekspert at deler av denne IT-tjenesteutsettingen kan gå mot en slutt.

Les også: Digitaliseringen som ekskluderer og inkluderer

Kunstig intelligens erstatter og endrer arbeidsplasser

Det er IT-gründeren Emad Mostaque, lederen av Stability AI, som kommer med påstandene. Han hevder det snart ikke lenger vil være behov for like mye IT-tjenesteutsetting, spesielt gjelder dette arbeid knyttet til datakoding.

Hvorfor skal du skrive kode når en datamaskin kan gjøre det bedre?

Les mer

Emad Mostaque

Ettersom kunstig intelligens på lang vei vil kunne hjelpe programmerere i å skrive koder, vil det ikke lengre være behov for at noen skriver koden manuelt. Mostaque påpeker dette i all hovedsak vil påvirke kodere og programmerer på de laveste nivåene.

De som blir påvirket kan alltids få nye arbeidsoppgaver. Det er heller ikke slik at de umiddelbart erstatters av KI.

Skulle Mostaques spådommer bli sanne betyr det likevel store endringer for den indiske IT-bransjen.

En rapport fra Bloomberg anslår at det er over fem millioner programmerere i India som vil bli påvirket av KI. Mange av disse arbeider innenfor tjenesteutsetting. Hva som skjer med dem er helt uvisst.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.