Kunstig intelligens rekonstruerer utdødde språk

Har du lurt på hvordan språk som norrønt, sumerisk eller fønikisk hørtes ut? Nå kan kunstig intelligens være til hjelp.

Som et ekko fra fortiden

De fleste har et forhold til et fremmedspråk. Det er derimot ikke like mange som har et forhold til språk som ikke lenger brukes. Norrønt er det få som snakker her til lands, selv om det er opprinnelsesspråket til norsk.

Drar vi til Italia, snakker de færreste latin, og ikke mange irakere snakker sumerisk.

Disse urgamle språkene vekkes nå til live på nytt. Gjennom kunstig intelligens har YouTube-kanalen Equator AI skapt språkmodeller der ulike oldtidsspråk snakkes.

I videoene ser man menneske-avatarer som forestiller personer fra tidsepoken og de geografiske områdene språkene ble snakket.

Equator AI påpeker at de mest sannsynlig ikke har helt korrekt uttale og diksjon til språkene. Hovedårsaken til dette er først og fremst at vi ikke vet hvordan disse språkene hørtes ut.

Unntaket er språk som gammelgresk, som høres ganske likt ut som moderne gresk. Som man vil høre fra videoen er det derimot overaskende stor forskjell på gammelengelsk og moderne engelsk.

Lurer du på hvordan norrønt, sumerisk eller gammelgresk hørtes ut? Merk hvor annerledes engelsk var på 1400-tallet.

Les også: Opprop for mindre skjermbruk i barneskolen går av med seieren

Hør forfedrene fortelle sin historie

Equator AI har ikke bare brukt kunstig intelligens til å skape språkvideoer. YouTube-kanalen har også laget videoer hvor ulike historiske personligheter forteller om seg selv på engelsk.

Les mer

I en lengre video har Equator AI også rekonstruert hvordan forfedrene til ulike folkegrupper kan ha sett ut. Man kan også se videoer av historiske personer i moderne klær og hvordan forhistoriske byggverk kan ha sett ut i sin storhetstid.

Lingvister og språkhistoriskere håper at kunstig intelligens, lik den Equator AI bruker, på sikt kan lette sløret på de mystiske, forhistoriske språkene.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.