Sam Altman vil ha regulering og kontroll av kunstig intelligens

Budskapet fra Sam Altman er klart: han er ikke imot regulering eller kontroll av kunstig intelligens, så lenge OpenAI får selge sine produkter. Det kan bli en vanskelig floke å løse.

I sentrum av verden

Grunnlegger og leder av OpenAI, Sam Altman, har blitt en av verdens mest berømte personer etter lanseringen av ChatGPT.

Altman har samtidig stått i sentrum av debatten om kunstig intelligens og på mange måter vært det menneskelige ansiktet til KI utad.

Altman har også vært pragmatisk. Han og OpenAI har ikke vært tydelig i konflikt med noen myndigheter eller andre teknologiselskap. Tvert imot har de ønsket satsingen på og debatten rundt kunst intelligens velkommen. Det betyr derimot ikke at OpenAI ikke møter utfordringer.

Les også: Kunstig intelligens kan revolusjonere hurtigmatindustrien

Ønsker regulering og kontroll

Selv om debattene rundt kunstig intelligens har eksplodert det siste året, har flere institusjoner vært forberedt på utviklingen.

Altman har siden lanseringen av ChatGPT måtte forsvare og forklare teknologien så godt han makter. Under en høring i den amerikanske kongressen 16. mai var Altman klar.

Han deler bekymringene for at kunstig intelligens kan brukes til å spre desinformasjon, undergrave politiske institusjoner og begå kriminelle handlinger. Han og OpenAI er ikke imot at myndigheter griper inn og regulerer kunstig intelligens. Faktisk er dette etterspurt.

Vi mener regulering og kontroll fra myndighetene er nødvendig for å formidle risikoene stadig sterkere kunstig intelligens kan utgjøre.

Sam Altman, leder av OpenAI

Konflikt mellom kategorisering og salg

Den store utfordringen OpenAI (og alle selskaper som satser på KI) står overfor er hvorvidt de vil passe inn i foreslått regulering.

Les mer

Altman, som har vært på en global sjarmoffensiv de siste ukene, har utrykket at han er usikker på om OpenAI vil kunne operere i Europa på sikt. EUs AI ACT fra 2021 var opprinnelig laget for å bremse kinesisk KI. Men slik lovverket er skrevet vil heller ikke OpenAI og ChatGPT, kunne operere ettersom systemene faller innenfor kategorier som gjør dem ulovlige.

OpenAI vil muligens ikke kunne selge sine produkter mot profitt. Da er det lite fordelaktig å bli på kontinentet.

Europeiske myndigheter har også vært betraktelig mer skeptiske til ChatGPT. Italia innførte et totalforbud og Tyskland var inne på like tanker.

Til tross for motgangen virker ikke Altman preget. OpenAI er tilpasningsdyktige og samarbeid med myndigheter ønsker de velkommen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.