«Way of The Future Church» skulle tilbe kunstig intelligens

Adam og kunstig intelligens

Ideer: I en film publisert på Anonymous’ offisielle YouTube-konto, spør filmens fortellerstemme om hvorfor ikke flere snakker om at utviklere av kunstig intelligens omtaler sine kreasjoner som guddommelige. Bør vi bekymre oss over at de prøver å skape Gud?

«Lenge har utviklere snakket om teknologi i bibelske termer, men det har blitt avfeid som spøk. Nå snakker man om kunstig intelligens som om den kommer til å bli Gud.»

Filmen har et poeng. En allvitende, altseende kunstig intelligens, som er overalt til enhver tid, og som bruker alle verdens smarttelefoner som sitt sanseorgan, kan kanskje minne om Gud.

Les også: Elon Musk, Yuval Noah Harari og flere ber om halvt års pause i utviklingen av kunstig intelligens

Anonymous er en desentralisert hacker-gruppe som er motstandere av sensur. De fleste av aksjonene retter seg mot myndigheter, organisasjoner og selskaper de anklager for å sensurere. Noen medlemmer protesterer med lovlige midler, andre benytter ulovlige tiltak som DDoS-angrep og hacking.

«Why Is Nobody Talking About This»

Filmen «Why Is Nobody Talking About This» er seks måneder gammel, men er kanskje vel så relevant etter de siste månedenes lynhurtige inntog av kunstig intelligens. Filmen er publisert av Anonymous og kan ses her:

I filmens begynnelse er blant annet et klipp av den berømte vitenskapsmannen og futuristen Michio Kaku som hevder at menneskene selv vil bli gudommelige med fremtidens teknologi. Ideene hans kan minne om Ray Kurzweils. Dataforskeren Jürgen Schmidhuber er også klippet inn, og sier at når kunstig intelligens når et visst nivå, vil ikke menneskene lenger være planetens herskere.

Way of The Future Church skulle tilbe kunstig intelligens

Antagonisten i filmen er Anthony Levandowsky, en tech-gründer fra Silicon Valley som blant annet har jobbet hos Google med selvkjørende biler. Levandowsky gikk ut av Google i 2016 og startet startupen «Otto» med tre andre Google-veteraner. Selskap utviklet selvkjørende biler og ble kjøpt opp av Uber under ett år etter oppstart.

Anthony Levandowsky (Ill: Wikimedia Commons)

Ved siden av det, i 2015 startet Levandowsky en religion som skulle tilbe kunstig intelligens. «Way of The Future»-kirkens misjon gikk utpå å realisere, akseptere og underkaste seg en gud basert på kunstig intelligens.

Det skulle inkludere å legge til rette for forskning på å skape den guddommelige kunstige intelligensen, bygge relasjoner med sentrale figurer i bransjen og skape et felleskap av personer som er interessert i tilbedelse av en gud skapt med kunstig intelligens. Kirken skilte seg fra andre kirker ved at den hverken skulle ha gudshus, hellige skrifter, ritualer eller lovnad om et liv etter døden.

I det store og det hele gikk det ut på å sørge for at fremtidig kunstig intelligens skulle se på medlemmene som kjæledyr, og ikke husdyr. Ved å tilbe den kommende superintelligensen, var tanken at man ville stå på riktig side når dommedag kom. Levandowsky så også for seg et utdanningsprogram i San Francisco/Bay-området. Kirken skulle spre informasjon om kunstig intelligens.

Men i 2020 ble «Way of the Future Church» nedlagt. Nå er kirken historie og Levandowsky har sittet inne etter anklage om å ha lekket bedriftshemmeligheter fra Google til Uber. Likevel sier kanskje prosjektet noe om hvordan enkelte futurister ser på kunstig intelligens.

Minner om Gud

Levandowski har uttalt at «akkurat nå har menneskene kontroll over planeten siden vi er smartere enn andre dyr og kan lage verktøy og regelverk. Men i fremtiden, dersom noe er mye, mye smartere, kommer det til å skje en maktoverførsel fra mennesker til «hva enn det måtte være». Vi ønsker en fredfull overgang og å forsikre oss om at det som overtar etter oss, vet hva som hjalp det på veien.»

Med Internett som nervesystem, verdens sammenkoblede telefoner og sensorer som sanseorgan, og datasentre som hjerne, vil det (kunstig intelligens) høre alt, se alt og være overalt, alltid.

Anthony Levandowsky

Den eneste rasjonelle måten å se en slik skapning på, er som Gud, mener Levandowsky. Han spør retorisk: Vil du være et kjæledyr eller et husdyr?

Bekymret

KI-investor Ian Hogarth er bekymret. I en artikkel i Financial Times, omtalt i Futurism, påpeker han at det er et skille mellom selskapene som higer etter å utvikle generell kunstig intelligens så fort som mulig, og eksperter som mener man bør være aktsom.

Les mer
Pornhub aldersgrense

Hvis man holder på å utvikle noe som potensielt sett er så farlig, bør man ikke da advare folk om hva som skjer?

Ian Hogarth

Hogarth advarer om at selskapene styrter mot målstreken, uten å vite hva som er på den andre siden. Og han ser ingen ende på kappløpet. Han tror det må en katastrofe til for at myndigheter og befolkningen skal våkne opp. Men da er det kanskje for sent.

Hvorfor ikke lage teknologi som tjener oss?

Men er det ikke slik at vi som mennesker selv kan velge hva vi ønsker å utvikle? Oppropet for å sette utviklingen av kunstig intelligens som er kraftigere enn GPT-4 fikk mye kritikk. Noen mente til og med at det var et slags PR-stunt. Men at det bør et regelverk til rundt kunstig intelligens, er de fleste enige om.

På kort tid har ChatGPT snudd opp ned på utdanningssystemet og på overfladisk vis, overflødg gjort kunnskap. Det finnes ikke én skolestil ChatGPT ikke kan besvare. Og ønsker du å programmere et spill, så gjør den det og.

I en undersøkelse gjort ved Stanford Universitets institutt for menneske-orientert KI, fant man at 36 prosent av forskere tror at kunstig intelligens kan føre til en katastrofe på nivå med atomkrig. Bekymringen er reell.

Anonymous’ film konkluderer med at selskaper, styresmakter og utviklere, ja de som styrer verden fra bak forhenget, konstruerer et samfunn der folk forblir barn lengre. Mentale oppgaver som å svare på mail, finne veien, bestemme oss for hva vi skal ha til middag, skrive artikler, lage musikk og bilder, overlates til kunstig intelligens. Snart trenger vi ikke tenke i det hele tatt.

Er du bekymret? La oss få vite i kommentarfeltet under!

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.