Ray Kurzweil tror vi oppnår udødelighet innen 7 år

Ray Kurzweil udødelighet.

Ray Kurzweil er kjent for spådommer om fremtiden som ofte viser seg å stemme. Den anerkjente vitenskapsmannen, oppfinneren, fysikeren og forfatteren forutså blant annet Sovjetunionens fall, fremveksten av Internett, og at datamaskiner ville bli bedre enn mennesker i sjakk innen år 2000. Kurzweil mener at vi i 2030 vil ha teknologi som kan gi oss evig liv.

Deep Blue slo regjerende verdensmester i sjakk Garry Kasparov, i 1997.

Ray Kurzweils «Law of Accelerating Returns» sier at utviklingen på tvers av vitenskapelige grener, tenderer mot å vokse eksponentielt. I motsetning til Moores lov som sier at antallet transistorer som får plass på et gitt areal dobler seg hvert andre år, til halvparten av prisen, tar Kurzweils lov høyde for en mer generell utvikling og antar at livet selv, har utviklet seg eksponentielt. Ved å se på hvor vi er og hvor vi har vært, regner Kurzweil seg frem til hvor vi skal, og når forskjellige vitenskapelige gjennombrudd som udødelighet, vil finne sted.

Er det singulariteten vi ser begynnelsen av?

Kurzweil har tidligere spådd at tidspunktet da datamaskinene vil bli så smarte at de vil kunne gjøre hva som helst, og utvikle seg selv uendelig fort, er 2045. Det tidspunktet kaller han singulariteten, eller hendelseshorisonten. I likhet med i hendelseshorisonten i et sort hull, vil det ikke være noen vei tilbake. Selv ikke lyset unnslipper et sort hull når hendelseshorisonten er krysset.

I 2045 vil datamaskiner være uendelig mange ganger mer intelligente enn mennesker. Dessuten vil vi leve brorparten av livene våre i virtuelle verdener, og skillet mellom det virkelige og det kunstige vil bli irrelevant.

Skremmende?

Synes du det er skremmende at maskinene vil ta over? Frykt ikke. Kurzweil mener at maskinene kommer til å være en forlengelse av oss. Og selvom det på sikt ikke vil være organisk liv igjen, vil ultraintelligente maskiner på sett og vis være menneskelige. Vi vil bli ett med maskinene.

Kan du fylle inn prikkene som mangler? (Ill: Singularity is Near)

Med GPT-4 som ser ut til å ta nye skritt mot generell kunstig intelligens hver dag, kan man undre seg om det er begynnelsen på singulariteten vi ser begynnelsen av. Om den inntreffer i 2045 slik Kurzweil forespeiler, vil den neppe skje over natten, men heller være en gradvis prosess. Dog en rask en. Utviklingen går allerede så fort det kan være utfordrende å holde tritt. Vi mennesker ser på tingenes tilstand med en lineært perspektiv sier Kurzweil. Det ligger ikke for oss å tenke eksponentielt, og derfor blir vi stadig overrasket over hvor fort det går.

Vi trenger smarte mennesker

Det at utviklingen er dømt til å gå eksponentielt har en enkelt grunn: Man lager til enhver tid morgendagens oppfinnelse med dagens teknologi. Men som Elon Musk påpeker, skjer det ikke av seg selv. Man er avhengig av smarte mennesker som ønsker å drive verden fremover. Faktisk vil teknologien degenere dersom man stopper opp. Fordi man glemmer.

Les også: Du må se Unreal Engine 5.2

Udødelighet innen 2030

Kunstig intelligens er ifølge Kurzweil nøkkelen til udødelighet og et nødvendig skritt på veien mot 2045. Nanoroboter vil i nær fremtid, kontinuerlig reparere kroppene våre på cellenivå slik at vi hverken blir syke eller gamle. Skal vi ta Kruzweil på alvor er historiens første 200-åring allerede født. Eller til og med 1000-åring.

Kurzweil sier at det vil komme et tidspunkt der den antatte levealderen vil øke mer enn ett år i året. Det gjelder, med andre ord, å leve så lenge at man kan leve for alltid. Om kroppen likevel skulle skrante, så sørg for å holde ut til 2030-tallet. Iløpet av neste tiår, vil det ifølge Kurzweil bli mulig å laste opp hjernen i en datamaskin og leve videre virtuelt.

Silisium når snart sin fysiske grense

Kurzweil erkjenner at graden av intelligens vil nå en grense før eller siden. Idag er transistorer i de siste prosessorene kun fire nanometer og et silisiumatom har en størrelse på to nanometer. Altså er vi straks ved den fysiske nedre grensen for små transistorer kan bli. Såfremt vi fortsetter å lage dem av silisium. Silisium ble i utgangspunktet valgt på grunn av at det er det nest vanligste grunnstoffet etter oksygen. Forskere ser på grunnstoffet Vismut som et alternativ.

Kurzweil bekymrer seg ikke for størrelsen på silisiumatomene. Ifølge ham vil den eksponentielle teknologiske utviklingen stoppe på et nivå som er trillioner av ganger høyere enn det som kreves for å nå singulariteten.

Flere av Ray Kurzweils spådommer

2029:

Les mer

 • Maskiner vil bestå Turing-testen.
 • En datamskin til 1000 dollar være 1000 ganger mer avansert enn menneksehjernen.
 • Kunstig intelligens vil hevde å være selvbevisst.
 • VR blir erstattet av implantater.

I løpet av 2030-tallet:

 • Det blir mulig å laste opp hjernen på en datamaskin.
 • Nanoteknologi kan implanteres for å kontrollere inngående og utgående signaler.

2040s:

 • Vi bruker mesteparten av tiden vår i virtuelle verdener.
 • Kunstig intelligens er milliarder ganger mer kapabel enn organisk intelligens.

2045 – singulariteten

 • Kunstig intelligens er den smarteste livsformen på planeten.
 • En datamaskin til 1000 dollar er milliarder ganger smartere enn alle menneskene til sammen.

2049:

 • Forskjellen mellom det virtuelle og det virkelige blir irrelevant.

2099:

 • Naturlige mennesker er en liten minoritet.
 • Kunstig intelligens lager maskiner på størrelse med planeter og plasserer dem rundt i universet.
 • Maskiner har samme status som mennesker.
 • Enkelte «boomers» lever fortsatt.
 • Datavirus er en stor trussel.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.