Anti-LHBT-propaganda tillates på sosiale medier

Global Witness har bevist hvordan grov anti-LHBT-propaganda tillates på flere SoMe-plattformer. Nå forlanger organisasjonen at irske myndigheter tar grep mot de største sosiale medie-selskapene

Anklager irske myndigheter

Det er organisasjonen Global Witness som i et åpent brev ber irske myndigheter ta grep. Gjennom et eksperiment har de bevist hvordan grov anti-LHBT-propaganda tillates på flere SoMe-plattformer, inkludert Facebook, YouTube og TikTok.

Årsaken til at det er irske myndigheter som får kritikk kommer av at Meta, Google og TikTok har hovedkvarter i Dublin.

Les også: Meta lanserer LLaMA: En langt mer effektiv ChatGPT-konkurrent • Teknokratiet

Vold og hatprat godkjennes

Global Witness sendte inn ti like annonser til de tre nevne plattformene. Annonsene inneholdt anti-LHBT-propaganda som omtalte LHBT-miljøer som «pedofile» og inkluderte utsagn om at at alle medlemmer av «trans lobbyen» burde drepes.

Både YouTube og TikTok godkjente alle ti annonsene, mens Facebook sa nei til to. Global Witness trakk så alle annonsene tilbake før de ble publisert.

Google, Meta og TikTok har i kjølvannet presisert at de er imot all form for hat-prat og at de gjør sitt beste for å filtrere ut slikt innhold.

Meta kom under lignende kritikk i 2022 da Global Witness gjennom et lignende eksperiment viste at det var enkelt for dem å spre hyllester til 22. juli terroristen.

Press mot irske myndigheter

Det er ikke første gang irske myndigheter oppfordres til å ta grep mot teknologiselskapene som har sine Europeiske hovedkvarter i Dublin.

Les mer

The Irish Times skrev i 2021 om hvordan Irland og Irish Data Protection Commission var svakest i oppfølgingen av klager rettet mot blant annet Google og Twitter. Dette gikk spesielt på klager som omhandlet brudd på Det Europeiske personverndirektivet.

Kritikken fra Global Witness kommer samtidig med etableringen av det nye irske medietilsynet Coimisiún na Meán. De lover en strengere oppfølging og blir kanskje årsaken til at TikTok realiserer sine stadige planer om å forlate Irland.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.