Biden gir føderale myndigheter 30 dager på å slette TikTok

Mandag ga Det hvite hus beskjed om at myndighetene har 30 dager på å forsikre seg om at de ikke har TikTok installert på systemer og enheter. Reguleringen har som mål å holde amerikanske data trygge, sier Shalanda Young, fra kontor for ledelse og budsjett, til Reuters.

Lignende reguleringer av TikTok har ser man i både Canada, EU og Taiwan og i de fleste amerikanske stater. Loven er et forsøk på å hindre Beijing i å spionere på amerikanere. På sikt kan ringvirkningene bli en mer omfattende generell utestengning slik tidligere president Donald Trump var inne på i 2020.

Trump ville forby TikTok i 2020

På den tiden erklærte Trump å forby nye nedlastninger av TikTok, som eies av kinesiske Bytedance. Men en rekke problemer med jusen og det at Trump var på vei ut av Det hvite hus, gjorde at loven aldri tok effekt. Biden gikk tilbake på ordren etter innsettelsen og innførte istedet en evidensbasert tilnærming. Nå skulle Det amerikanske handelsdepartementet fortløpende vurderte programvare fra land som er sett på som politiske motstandere.

Dagens TikTok-ban kommer kort tid etter at en kinesisk spionballong ble observert og skutt ned utenfor Sør-Carolina. Fra før av er TikTok forbudt for medlemmer av flere av departementene.

Les mer

Reguleringen har foreløpig lite å si for de over 100 millionene amerikanere som bruker TikTok. Tirsdag kan det imidlertid endres. Da stemmes det over et lovforslag som kan gi Biden autoritet til bannlyse TikTok eller andre tjenester fra alle amerikanske enheter der programvaren utgjør en sikkerhet mot USA.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.