Ukraina hevder Russland bruker Starlink

Sarlink-systemet, som er eid av Tesla grunnlegger Elon Musk og SpaceX, har blitt benyttet hyppig av det ukrainske forsvaret siden Russland igangsatte sitt invasjonsangrep i februar 2022. SpaceX ga da et stort antall Starlink-terminaler til Ukraina som ble spredt i landet.

Systemet har sikret ukrainske styrke verdifulle kommunikasjonsmuligheter ved fronten og vært avgjørende for ukrainsk dronekrigføring. Systemene har samtidig gitt sivile i okkuperte territorier muligheten til å nå omverdenen.

Det vakte stor oppstand da Starlink-systemet ble skrudd av under en ukrainsk motoffensiv mot Krimhalvøyen i september 2022. Ifølge Musk biograf Walter Isaacson skal denne avgjørelsen ha blitt tatt av Musk selv.

Les også: VIDEOTEST: Dette er Galaxy AI på S24 Ultra

Hevder å ha bevis

Den ukrainske militære etterretningstjenesten, HUD, hevder nå å ha bevis for at også russiske styrker bruker Starlink. HUD har fanget opp et lydopptak fra Donetsk fylke der to russiske soldater prater med hverandre.

Avisen Kyiv Independent har påpekt at Russland i økende grad benytter seg av Starlink-systemer. Flere Starlink-terminaler er observert blant russiske styrker, dette til tross for at SpaceX ikke selger sine produkter til Russland.

Les mer

Det er derimot sannsynlig at Russland har kjøpt systemene fra andre land og dermed omgått saknskjoner. SpaceX sier på X at de vil undersøke hvordan teknologien har endt opp i russiske hender.

Elon Musk har foreløpig ikke uttalt seg om avsløringene. Avsløringene kan legge mye press på mannen som eier over 5.000 satellitter.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.