Biden investerer milliarder i databrikke-produksjon

Joe Biden vil gjøre USA verdensledende på databrikke-produksjon. Presidenten mener også at USA har et ess i ermet.

Vil gjøre USA ledende

Fredag 9. desember annonserte Det Hvite Hus at president Joe Biden hadde undertegnet en presidentordre som skal sikre økt produksjon og forskning på databrikker. Biden-administrasjonen har lenge ønsket at databrikke-produksjon blir mer fremtredende i amerikansk industri.

I august 2022 undertegnet Biden CHIPS and Science Act, en lov som tilrettela for milliardinvesteringen. Med den nye presidentordren blir ytterligere 500 milliarder kroner investert.

Les også: Ukraina hevder Russland bruker Starlink

Håper universiteter vil lede an

USA har hatt synkende databrikke-produksjon de siste 30 årene. I 1990 ble 37 prosent av alle databrikkene i verden produsert i USA. Innen 2020 hadde antallet sunket til 12 prosent. Konkurransen har kommet fra spesielt Kina og Taiwan. USA har også slitt med å opprettholde gode fagmiljøer på universitetene og i næringslivet.

President Biden håper nå de amerikanske universitetene vil lede an. Spesielt satser han på såkalte «historically black colleges and universities» (HBCU). HBCU-universitet, som navnet tilsier, er universiteter som tradisjonelt har vært tilegnet afroamerikanere og andre minoriteter.

Biden-administrasjonen håper at investeringer i universitetenes fagmiljøer vil gi USA en stor fordel i framtidig forskning og databrikke-produksjon. Inkluderingen av helt nye fagmiljøer kan gi nye perspektiver og ideer. Bidens handelsminister, Gina Raimondo, mener at dette kan bli et banebrytende skille i amerikansk teknologiforskning.

Les mer

Dette er et øyeblikk der alle må sette seg i båten og ro i samme retning.

Gina Raimondo, USAs handelsminister.  

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.