Indiske myndigheter vil faktasjekke seg selv

Indisk høyesterett har bestemt at landets myndigheter skal kunne faktasjekke seg selv. Journalister frykter for ytringsfriheten.

IT Rules 2021

Det har gått et år siden Indias regjering annonserte at de ville ta kontroll over faktasjekking som skjer på nettet. Det betyr i praksis at alle innlegg som deles på nettet skal kunne faktasjekkes av myndighetene. Dette inkluderer innlegg som omtaler arbeidet til nettopp regjeringen.

Innlegg på Facebook, X og Instagram blir merket med enten «falskt» eller «misvisende»‘. Innlegg myndighetene mener går for langt i sin kritikk eller missinformasjon, blir fjernet. Nettsider kan også bli blokkert.

Indias regjeringen sikret seg disse fullmaktene gjennom en utvidelse av loven kjent som IT Rules 2021. Endringene til denne loven møtte stor motstand fra teknologiselskap, journalister og redaktører, som alle fryktet for ytringsfriheten i landet.

Les også: 25 % flere patenter i Kina enn i USA i 2023. Huawei leder an tross sanksjoner

Kort tid til valg i India

Myndighetens lovendring har ikke skjedd uten kontrovers og saken skal behandles av landets høyesterett. Men frem til da vil myndighetene og regjeringen alene være i stand til å faktasjekke nettinnlegg.

Les mer

Prosessene skal skje gjennom informasjonsministeriet og Press Information Bureau, deres egne faktasjekkere. Dette er nå faktasjekkere som vil ha svært stor innflytelse over hva Indias 500 millioner internett brukere kan lese på nettet.

Regimet til statsminister Narendra Modi beskyldes fra tidligere å svekke ytringsfriheten og selvstendige medier gjennom både Telecommunications Act og den planlagte Broadcasting Bill.

Det nyeste grepet til Modi regjering skjer også kun uker før det skal avholdes valg i landet.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.