Cyberangrep mot amerikansk infrastruktur. Iran-støttet hackergruppe mistenkes

Vannanlegg og fabrikker i USA er rammet av cyberangrep. Hackerne som utførte angrepene er støttet av det iranske regimet.

«Du er hacket, ned med Israel!»

Det amerikanske overvåkningsorganet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) meldte fredag at infrastruktur i flere delstater var rammet av hackerangrep 25. november.

Mandag denne uken fortalte CISA videre at det var snakk om et lite antall anlegg, blant annet vannforsyningsanlegget i byen Aliquippa i det vestlige Pennsylvania. Det aktuelle vannanlegget bruker de israelsk-produserte datasystemene Unitronics.

De hackede maskinene i Aliquippa låste seg helt. På skjermene dukket det opp et bilde med rød bakgrunn som viste en davidstjerne som synker i havet og teksten: «Du er hacket, ned med Israel!».

CISA mistenker at hackergruppen CyberAv3ngers står bak angrepet. Gruppen har tette forbindelser til Irans revolusjonsgarde og det iranske regimet. Gruppen har også i lang tid utført cyberangrep mot israelsk infrastruktur og har erklært all israelskprodusert datateknologi som gyldige mål.

I en felles uttalelse sier CISA, FBI og NSA at amerikanske Unitronics-brukere må være på vakt og at man burde vurdere å koble maskinene av Internett frem til situasjonen er under kontroll.

De fremhever også at det er tydelig at cyberangrepene sannsynligvis eskalerer i omfang på grunn av USAs støtte til Israel i det pågående krigen i Palestina.

Les også: KI-influenser tjener opptil 10 000 dollar i måneden – bør vi forby falske mennesker i markedsføring?

Cyberangrep kan få dramatiske konsekvenser

Cyberangrepet i Pennsylvania ikke fikk dramatiske konsekvenser for lokalbefolkningen. Likevel er det flere som bekymrer seg for faren ved potensielt sterkere angrep. Datasystemene til Unitronics brukes også i fabrikker, energiproduksjon, matproduksjon og helsevesen.

Les mer

Pennsylvanias to senatorer, John Fettermann og Bob Casey, sendte 28. november et felles brev til justisminister Merrick Garland. De oppfordrer justisdepartementet til å undersøke saken grundig.

Om et slikt hackerangrep kan skje her i det vestlige Pennsylvania, kan det skje hvor som helst ellers i USA.

John Fettermann, Bob Casey i brev til Merrick Garlandte

Michael Hamilton, grunnlegger av Critical Insight, hevder problemet er vel så mye dårlige datasystemer som hackerangrep.

USA har over 165,000 vannforsyningsanlegg, mange av dem mangler helt grunnleggende datasikkerhet.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.