VIDEOTEST: iPhone 15 og 15 Pro – USB C, LOG, latterlig kraftig og LITT slankere

(Telenor): Disse telefonene trenger ingen introduksjon. For mange er en iPhone-lansering selve årets høydepunkt. Folk står i kø og sover i telt for å være blant de første som får kloa i et eksemplar. Og nå ligger de her. I hendene mine. Jeg snakker selvfølgelig om iPhone 15 og iPhone 15 Pro.

Da Apple lanserte iPhone 15 smalt de til og kalte det nye designet «helt nytt». Men de av dere som har sett en iPhone før vil nok kjenne igjen telefonen. Full gjennomgang av telefonen ser du her:

iPhone 15-serien har rundere skjermkanter som gjør at den ligger en smule bedre i hånden. Både 15 og 15 Pro har bakside i glass med en nydelig matt sateng-finish. Den rosa varianten av iPhone 15 jeg har fått til test, ser vanvittig fresh ut.

Og med matt overflate blir det ikke fingeravtrykk i det hele tatt. Rammen rundt 15 er i aluminium, mens 15 Pro har fått titan som er lettere og sterkere. Faktisk er 15 Pro 10 prosent lettere enn forgjengeren.

Les også: VIDEOTEST: Dette er Google Pixel 8 og Google Pixel 8 Pro

Bortsett fra kameramodulen er det kun én ting som skiller disse modellene visuelt: Lydløsbryteren.

I iPhone 15 Pro er den erstattet av en handlingsknapp som du selv kan settes til å åpne kamera, starte fokusmodus, lommelykt, taleopptak, lupe eller en helt egendefinert handling i hvilken som helst app. Smart. iPhone 15 får den gode gamle lydløsbryteren.

Endelig kan alt kobles sammen

Ellers er det én annen og etterlengtet stor endring i telefonenes ytre: USB-C. Etter mange år med press fra EU har Apple endelig tatt grep og erstattet Lightning-porten med USB-C.

Det betyr at du nå kan lade telefonen din med samme kabel som du lader alle de andre dingsene dine med. Det betyr også at du kan reversibelt lade andre enheter med telefonen via USB-C, koble til en skjerm eller ta opp filmopptak rett på ekstern harddisk med Pro-modellen.

Iår har også den dynamiske øya kommet til 15 og ikke bare Pro-modellen. Den viser deg oppdateringer i sanntid, eller hva du spiller på Spotify. Trykk og hold og du får opp Spotify-spilleren øverst på skjermen som en widget.

Trykk én gang og du åpner Spotify. Lekkert. Tar du et taleopptak vises det også i den dynamiske øya; en super måte å ta i bruk kamerautskjæringen på.

Forskjeller

Årets iPhone-skjermer er også mer lysterke enn tidligere med opptil 2000 nits. Skjermen krummer også en liten tanke rundt kantene, i motsetning til fjorårets modell og kantene i seg selv er litt slankere.

Det gjør også disse modellene bittelitt slankere enn fjorårets modeller.

Pro-modellen har 120Hz oppdateringsfrekvens og føles silkemyk i vendingen, men av en eller annen SYK grunn har iPhone 15 kun 60Hz. Det gjør at telefonen oppleves gammel og treg, sammenlignet med andre telefoner.

Hvorfor? Selv billige OnePlus-mobiler har 120Hz. Jo, Apple gjør dette for  å pushe folk til å kjøpe 15 Pro. Det hadde vært en smal sak å inkludere 120Hz og det hadde vært den viktigste oppgraderingen, men for at ikke kundene skal bli for tilfredse med iPhone 15, er det kun 15 Pro og Pro Max som får 120Hz. Gjerrig!

A17 Pro er et beist (overkill)

iPhone 15 Pro er utstyrt med den ny A17 Pro-prosessoren som nesten er like kraftig som deres M1-brikke som man finner i Apples Macer. A17 er den første prosessoren med transistorstørrelse på kun 3nm i noen mobiltelefon.

Mindre transistorer betyr flere. Det betyr også mer strømeffektivt og raskere prosessering enn de fleste har bruk for. iPhone 15 får fjorårets iPhone 14 Pros A16 Bionic.

Les mer
Google Pixel 8

Apple har gjort en genial ting ved å bygge inn aktiv støykansellering i operativsystemet, slik at du får rene klare samtaler, uansett hvilken app du prater gjennom.

Når mikrofonen er aktivert får du opp et valg i kontrollsenteret som lar deg velge mellom standard opptak eller stemmeisolasjon. Og det fungerer veldig bra. Supert.

En annen liten oppdatering som er ny av året, er muligheten til å sette 80 prosent som ladegrense for å spare batteriet. Lithiumbatterier lever lengst når de holder seg mellom 20 og 80 prosent. Derfor, om du planlegger å ha telefonen i mange år, kan det være en idé å skru på funksjonen.

Kamera

Som i fjor så er ultra vidvinkel på 12 MP, 48 MP vidvinkel i iPhone 15. Men iår spyr telefonen ut 24MP bilder. Når du fotograferer tar iPhone 15 ett bilde på 48 MP som den henter detaljer fra, og så tar den ett bilde på 12 MP som den henter lys og farge fra, og så slår den bildene sammen til ett bilde på 24 MP.

Tidligere modeller slo sammen 48 MP til 12 MP, så med denne nye prosessen får man altså skarpere bilder.

Årets Pro-modell lagrer også til enhver tid portrettinformasjon i bildet, slik at man i ettertid kan justere bakgrunnens uskarphet, selvom man ikke valgte portrettmodus i utgangspunktet.

Video

Men det er i videopptak at iPhones kamera virkelig står ut av mengden. Spesielt iPhone 15 Pros kamera. Og det er her Pro-merkelappen kommer til sin rett. Leter du litt nøye igjennom innstillinger finner du nemlig en bryter som lar deg ta opp film i LOG. De av dere som ikke er så filmtekniske av dere, må bare holde dere fast:

LOG er en fargeprofil som gir deg maksimal kontroll over fargene i etterkant. Fargene er blasse i utgangspunktet, slik at du selv kan justere farger og kontrast slik du ønsker i et etterbehandlingsprogram eller rett på iPhonen.

Hvordan LOG ser ut på iPhone 15 Pro ser du i filmen i toppen av artikkelen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.