Nepal forbyr TikTok med umiddelbar virkning

Mann bruker mobiltelefon i Nepal.

Mandag bestemte nepalske myndigheter å forby TikTok. Ifølge regjeringen forstyrrer appen landets sosiale harmoni. Plattformen er forbudt med umiddelbar virkning.

På en pressekonferanse mandag sa kommunikasjon- og informasjonsministeren i Nepal, Rekha Sharma, at appen forstyrrer sosiale strukturer. Derfor forbyr myndighetene TikTok.

Les også: Mark Zuckerberg overså ungdommers mentale helse. Bevisst.

Etter å ha vurdert hvordan TikTok forstyrrer vår sosiale harmoni, samt familiære og sosiale strukturer, har regjeringen bestemt seg for å midlertidig forby TikTok.

Rekha Sharma

For å ansvarliggjøre plattformene har myndighetene bedt selskapene registrere seg, åpne kontor i Nepal, betale skatt og følge landets lover og regler.

Kutter tilgangen til appen

Sjefen for telekommunikasjonsmyndighetene, Purushottam Khanal, har bedt internettselskapene kutte tilgangen til appen. De siste årene er 1600 TikTok-relaterte kriminalsaker registrert i landet, ifølge lokale medier, noe som har økt presset på å regulere selskapet.

Flere land deler bekymringer for at kinesiske TikTok kan høste brukerdata eller fremme kinesiske interesser. I 2020 beskrev Donald Trump TikTok som en trussel mot nasjonal sikkerhet og ville forby plattformen, noe som senere ble reversert av Biden-administrasjonen. Siden har man sett en global forbudsbølge med forbud mot TikTok på offentlige telefoner både i USA, Storbritannia og New Zealand.

Les mer

TikTok på vei ut?

I Norge har flere virksomheter og offentlige etater forbudt appen på tjenestetelefoner. På Stortinget er hverken TikTok eller Telegram tillat på enheter med tilgang til interne systemer. Ei heller i forsvaret.

I 2018 forbød Nepal tilgang til alle pornonettsteder. Nå som landet forbyr TikTok er det tydelig at landet setter strenge grenser for påvirkning fra tjenester som kan besudle den offentlige moral.

Det er ikke klart hva som nå har utløst forbudet mot TikTok. Selskapet skal ifølge Reuters ikke ha svart på en epost-forespørsel om kommentar.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.