Jon Stewart er kansellert av Apple. Det er all grunn til å være bekymret

Apple TV+ har ikke fornyet talkshowet «The Problem With Jon Stewart» til en tredje sesong. Begrunnelsen skal være misnøye med Stewarts planlagte reportasjer om kunstig intelligens og Kina.

Saken var først publisert i Subjekt (26.10.23).

Suksessfull satiriker

De to første sesongene av The Problem with Jon Stewart har vært en suksess, både for komiker Jon Stewart og Apples abonnementsbasert videostrømmetjeneste Apple TV+.

Mange politikere, kommentatorer og kjendiser ønsket å diskutere ulike tema med Stewart, og talkshowet har fått fem Emmy-nominasjoner. Stewart fikk også oppmerksomhet for kontroversielle reportasjer og konfronterende intervjuer. 

Intervjuet med delstatssenatoren Nathan Dahm, som omhandlet USAs våpenlover, er sett over tre millioner ganger på YouTube.

Talkshowet er nå kansellert på grunn av det Apple beskriver som «kreative uenigheter». Det er derimot flere som hevder at Apple ikke likte planlagte episoder der Stewart skulle rette søkelyset mot kunstig intelligens (KI) og Kina.

Les også: Kunstig intelligens engasjerer, det merker Fritt Ord

På kollisjonskurs med Apples «verdier»

Ifølge en kilde som har uttalt seg til New York Times, skal flere i Apples toppledelse ha vært svært skeptiske til planene. Kilder som har uttalt seg til The Hollywood Reporter, viser også til at Stewart skal ha krevd full kontroll over programmets utforming, og at han var tydelig på at han ville avbryte samarbeidet om det ikke ble slik.

Apple oppfordret likevel Stewart til å utforme programmet i takt med Apples «verdier». Jon Stewart kunne ikke akseptere dette, og avsluttet arbeidsforholdet frivillig. Skal teknologiselskap få diktere journalistikk?

Det er foreløpig ikke klart nøyaktig hva det var i Jon Stewarts planlagte reportasjer som gjorde Apples ledelse så urolige. Apple har derimot i lang tid arbeidet for et godt forhold til Kina, og ikke minst de kinesiske markedene.

Nylig tok Apples øverste leder, Tim Cook, personlig turen til Kina for å lansere iPhone 15.

Apple satser, i likhet med Meta og Google, også stort på kunstig intelligens, og har planer om å utvikle en Apple-versjon av ChatGPT. Som nettavisen The Verge skriver, er det i denne sammenheng kanskje ikke et sjokk at programmet ble kansellert tatt i betraktning at Steward ville rette er kritisk blikk på både Kina og KI.

Vær på vakt mot tech-selskapenes inntog i mediebransjen

Det er åpenbart mye som skurrer i Jon Stewarts avgang fra Apple TV+. Stewart ble spesifikt hentet til Apple TV+ for å arbeide med kritisk, undersøkende journalistikk, noe Apple antok ville trekke seere over på strømmetjenesten.

Les mer
sam altman

Han skal ha mottatt millionlønn, og fikk lov til å rapportere om rasisme, klimaendringer, våpenlover og kjønnspolitikk. Men da Stewart ville sette søkelyset på moderselskapet, satte de foten ned. Det er ikke uvanlig at journalister kommer i konflikt med redaktører og mediekanaler.

Det er heller ikke uforståelig at Apple var lite interessert i å dele forretningshemmeligheter eller markedsføringsplaner. Men de amerikanske teknologiselskapene, som Apple, representerer nye utfordringer i mediebransjen.

Dominerer mobilmarkedet

Apple har forgreninger inn i mange ulike industrier, og preger allerede mediehverdagen vår gjennom mobiler, datateknologi, nettlesere og apper som Apple News. Snart vil også Apple ha generative KI-systemer utviklet, som vil ha en effekt på hvilke nyheter vi blir eksponert for.

Apple dominerer mobilmarkedet i Norge, og kaprer samtidig stadig mer av den internasjonale markedsandelen. Norske Apple-brukere burde være klar over at selskapet de eier teknologi fra, kansellerte Jon Stewarts egen storsatsning når spørsmålene ble for ubehagelige.

Samme selskap beskriver seg selv som «svært opptatt» av ytringsfrihet, og lanserte i 2021 News Partner Program for å styrke samarbeidet med etablerte journalister.

Dette perspektivet på den nye mediehverdagen må fremheves tydelig: teknologiselskapene forbrukerne får nyheter gjennom, er ikke interessert i selvkritikk. Om kansellering og sensur må til, gjør de det gjerne.


Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.