Dette er den første telefonen med ROSA Mobile – russernes eget mobil-OS

ROSA Mobile er russernes svar på Android. Operativsystemet utvikles sannsynligvis med nasjonal sikkerhet i tankene. Nå lanseres den første telefonen med operativsystemet installert.

At den russiske befolkningen er avhengige av Google og Android er neppe i russiske myndigheters interesse. Det er sannsynligvis grunnen til at de nå utvikler sitt eget russiske operativsystem, ROSA Mobile, basert på Linux-varianten Rosa Linux.

Operativsystemet ligner Android og iOS (for de er blitt likere med årene) og skal etter sigende lanseres i slutten av måneden. Utviklerne bak OSet, STC IT ROSA, håper programvaren på sikt vil rulles ut til en rekke enheter.

Les også: Engelsk politi installerte KI-kamera langs motorveier. Det har vært en kjempesuksess

Р-ФОН

Nå har den første telefonen med operativsystemet lekket. Ifølge lekkasjene har telefonen en «R» for Rosa (eller Russland) på baksiden, et 6,7″ stort skjermpanel, 8 GB RAM, 128 GB lagring og trippelkamera med et 50 MP hovedkamera.

Telefonen kalles R-FON (Р-ФОН) og vil koste 40 000 rubler, eller omtrent 4500 norske kroner.

Ifølge utviklerne vil telefonen ha inskripsjonen «Made in Russia», selvom enkelte deler vil komme fra utlandet. Operativsystemet vil etter ryktene være kompatible med Android-apper.

Telefonen får faktisk 3,5mm lydinngang, 5000mAh batteri, MediaTek Helio G99-prosessor og fingeravtrykkleser på siden. Observante Xere påpeker at telefonen muligens er en Poco X5 under nytt merke.

Les mer

Hver stormakt får egne OS

På den måten gjør man Russland mindre avhengig av utenlandske aktører, og sikrer at andre stormakter ikke har direkte tilgang på innbyggernes data. Da USA utestengte Huawei fra å bruke amerikansk teknologi, utviklet de Harmony OS.

En smell der og da, men muligens bra for Huawei på sikt. Nå utvikler Russland ROSA Mobile. USA har Android og iOS. Kampen om OSene er igang.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.