Brukere i protest: Nå mørkelegges store deler av Reddit

De nye AIP-vilkårene for tredjepartsapper har skapte sinne blant Reddits brukere. Nå er en stor protest i gang mot nettstedet.

Hardt økonomisk slag for tredjepartsapper

Teknokratiet skrev nylig om protester knyttet de nye AIP-retningslinjene til det populære nettstedet Reddit.

Nettstedet har flere millioner brukere på verdensbasis og siden er blant de mest populære på hele internett. Frem til nå har Reddit tillatt tilgang til sin AIP for tredjepartsapper. Det vil si at apper som har interaksjon med nettstedet ikke har måttet betale for å hente ut dataen.

Men nå ønsker Reddit å ta betalt for tilgangen til AIPen deres. Det vil i så fall skape problemer for flere tredjepartsapper som får store summer å betale.

Les også: Går til gigantsøksmål mot sosiale medier over selvmord og avhengihet

Internasjonal protest 12. juni

Flere av Reddits mest populære forum, såkalte sub-redditer, er nå i gang med protest. I protesten vil nesten 3500 sub-redditer ikke lengre være tilgjengelig for andre enn de som selv er medlemmer av Reddit og de aktuelle sub-redditene.

Dette betyr at store deler av nettstedet i praksis vil gå i svart for dem uten slike medlemskap.

Teknokratiet har vært i kontakt med den største Norske sub-redditen, r/Norge.

De har følgende å si om saken:

Mange av trådene på Reddit fra de som rammes hardest oppsummerer egentlig ganske greit hva vi synes om saken, og vi har derfor ikke egentlig utdypet noe om temaet direkte fra oss tidligere, men en oppsummering fra vår side:

Det første aspektet er jo sympati med alminnelige brukere, som vi også tross alt er. Det er mange som bruker alternative klienter – eksempelvis Apollo, Narwhal, RiF og BaconReader.

Her kan det også legges til at enkelte av disse klientene har bedre moderasjonsverktøy på mobil enn det Reddits egen klient har.

Les mer

Tilgjengelighet: Reddits offisielle app er … mindre enn optimal … for brukere med synshemminger, og tredjepartsapper gjør ofte en bedre jobb.

Videre: Moderasjonsverktøy. Selv om Reddit til en viss grad legger til rette for småskala bot-er til å hjelpe, så er det en frykt for at de nye villkårene gjør slike verktøy vanskelig å drive/lage for bruk i større skala enn framtidige API-villkår vil tillate uten at moderatorer må punge ut av egen lomme for å holde disse i live»

Administratorer fra r/Norge

Usikker fremtid for Reddit

Protesten som nå er igangsatt har skapt stor debatt om Reddits fremtid.

Men Reddits leder, Steve Huffman, viser ingen tegn til å endre syn på AIP-spørsmålet og under en debatt-tråd var han fortsatt klar i sin kritikk av Christian Selig og appen Apollo. Det var Selig som først protesterte mot det nye reglementet.

Den foreløpige protesten vil vare fram til 14.06.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.