Nå får månen egen tidssone

Månen får egne tidssoner.

Hvordan vet man hva klokken er på månen? Er det jordtiden som gjelder, og eventuelt hvilken jordtidssone skal man følge? Hva med tiden lyset bruker fra jorden til månen, skal man regne med forsinkelse i månetiden?

Disse spørsmålene høres filosofiske ut. Men når man fremover satser på utforskning av månen, konstruksjon av månebaser, satellittsystemer og GPS-navigasjon på vår grå tvilling, blir problemstillingene høyst reelle. Og på høy tid: Mennesker har ikke vært på månen siden den tolv dager lange Apollo 17-ferden i 1972. Kan vi klare det igjen eller har vi glemt hvordan det gjøres?

Europa leder an

Nå går den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA i bresjen for å innføre en egen internasjonal tidssone for månen.

Nå har vi muligheten til å bli enige om en felles standard fra begynnelsen av, før systemene bygges.

Javier Ventura-Traveset, ESAs navigasjonssjef for månelys.

For navigasjonssystemer som GPS er timing helt avgjørende. Derfor ønsker man å bestemme seg for en felles referansetid på månen. Frem til nå har alle måneferder forholdt seg til sine egne tidskalaer som har vært synkronisert jorden. Det blir tungvint når aktiviteten på øker og flere prosjekter skal forholde seg til hverandre.

ESA skriver at en ny æra er på trappene, med mangevis av oppdagelsesturer planlagt i det kommende tiåret, både bemannede og ubemannede.

LunaNet

LunaNet er rammeverket for nye standarder, protokoller og krav som skal gjøre det enklere å samarbeide for forskjellige romfartsorganisasjoner. I november holdt ESA et møte på ESTEC senter for teknologi i Nederland der man forsøkte å nærme seg et rammeverk.

I løpet av tiåret planlegger ESA å plassere et romskip i bane rundt månen, kalt ‘The space Gateway’. Fartøyet vil gå i en stor elliptisk bane rundt månen fungere som en mellomstasjon mellom jorden og månen. Skipet vil ha forsyninger og ly til astronauter som er på vei til fjernere mål. Ifølge ESA vil det bli så mange forskjellige turer opp og ned fra både NASAs Artemis-program og ESA at det er helt essensielt å få på plass et felles tidssystem.

Med større baser, flere astronauter og rovere på månen er man avhengige av GPS-systemer slik vi har på jorden. Det krever også nøyaktig romtid.

Les mer

Les også: SpaceX forsøker å få Starship i bane allerede i mars

‘The moonlight initiative’

ESA opplyser at det diskuteres hvorvidt det bør være én organisasjon som har ansvaret for månetiden alene og om månen bør synkroniseres med jorden, eller kjøre sitt eget løp.

Klokker på månen går fortere enn de på jorden og får omtrent 56 mikrosekunder hver dag, på grunn av mindre tyngdekraft. I tillegg går klokker forskjellig ulike steder på månen. Det er med andre ord mange tekniske utfordringer som må løses.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.