Forelsket? Skaff deg et domene med hjerteikon eller kyssetrut 😙

En gang i tiden var det tilstrekkelig å skrive www foran firmanavnet – og enda sterkere foran familienavnet – for virkelig å skille seg ut og signalisere at du tilhørte den nye tid. Idag er det digitale rom fullstendig kolonisert, så godt som alt av .com’er .net’er og .no’er er kjøpt og besteforeldregenerasjonen har overtatt Facebook. 

De færreste aner at de kan skrive emoji’er i browserens adresselinje

Men noen mener det fremdeles er mulig å skape liv i URL-verdenen. Punycode har gjort det mulig å ta i bruk emoji-domener. Treffer du (Per) ditt livs utkårede og hun heter Sandra, kan du registrere et domene og det vil være like sterkt som en forlovelsesring: Per❤️Sandra dått et eller annet. Eller kanskje er det mer relevant innen markedsføring: I❤️merkenavn dått com.

Punycoding

De fleste mennesker har ingen anelse om at de kan skrive emoji’er i browserens adresselinje for å gå til et domene. Bak kulissene er nemlig alle domener ASCII-tekst, også når du ser domenenavnet vist som en emoji. Browseren bruker en strategi kalt «punycoding» for å konvertere domenenavn som inneholder ikke-latinske Unicode-tegn til American Standard Code for Information Interchange (ASCII). Det betyr at et domenenavn kan bestå av kinesiske tegn eller like gjerne av emojis. Punycode henviser dem til ASCII-formatet. I nettleseren foregår denne prosessen skjult.

ASCII – omtrent som på bestefars skrivemaskin

Teknologien som ligger til grunn for internet stammer fra 1960-årene og ble primært utviklet av amerikanerne. Derfor ble ASCII historisk sett standard for koding av datamaskiner. ASCII var begrenset til 128 tegn og besto hovedsakelig av det latinske alfabet pluss tall og tegnsetting, i hovedsak det samme som du kunne finne på bestefars gamle skrivemaskin.

Ettersom Unicode representerer mer enn internasjonale tegnsett kan Punycode også brukes til å tillate vertsnavn som anvender emojis, men mengden toppdomener som støtter emojis i domenenavn er (fremdeles) begrenset.

Unicode – brobyggeren

ASCII ga ikke rom for å bruke tegn fra skriftsystemer som for eksempel kyrillisk eller kinesisk og det skapte adgangsbarrierer for mennesker fra kulturer hvor folk i stor grad ikke behersker det latinske alfabet. Det betød også at næringslivet i disse markedene var avskåret fra å bruke lokale domenenavn.

Unicode ble utviklet med henblikk på å utvide det anvendelige tegnsettet så mye som mulig. Idag anvendes ASCII sjelden, men kjøres fremdeles i en mengde eldre programvare. Punycode kom til verden for å bygge bro mellom moderne systemer som bruker Unicode og eldre systemer basert på ASCII.

Les mer

All verdens alfabeter

Før Punycode måtte selskaper som for eksempel virker i Syd-Korea tilpasse seg begrensningene i ASCII. Med Punycode kan de bruke domenenavn skrevet med det koreanske alfabetet Hangul. Det samme gjelder for kyrillisk, arabisk, hebraisk, persisk, indisk, kinesisk etc.

Punycode-støtte fungerer også for topnivådomener, så det er muligt å ha domenenavn som utelukkende består av ikke-ASCII-tegn som kan konverteres med Punycode.

Symbolspråk alle forstår

De første emoji-domener – ♨️.com, ♨️.net, ☮️.com, ♂️.com – er registrert og emoji-domener er billig (fra 4,99 USD), fengende og viktigst av alt – de er stadig tilgjengelig og de representerer et symbolspråk som blir forstått overalt på kloden. Eneste begrensningen er mangelen på emoji-tastaturer, men du finner det om du googler EmojiWorks eller du kan installere det som utvidelse i Chrome. 💻😀

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.