En gang i tiden var det tilstrekkelig Ă„ skrive www foran firmanavnet â og enda sterkere foran familienavnet â for virkelig Ă„ skille seg ut og signalisere at du tilhĂžrte den nye tid. Idag er det digitale rom fullstendig kolonisert, sĂ„ godt som alt av .comâer .netâer og .noâer er kjĂžpt og besteforeldregenerasjonen har overtatt Facebook.
De fĂŠrreste aner at de kan skrive emojiâer i browserens adresselinje
Men noen mener det fremdeles er mulig Ă„ skape liv i URL-verdenen. Punycode har gjort det mulig Ă„ ta i bruk emoji-domener. Treffer du (Per) ditt livs utkĂ„rede og hun heter Sandra, kan du registrere et domene og det vil vĂŠre like sterkt som en forlovelsesring: Perâ€ïžSandra dĂ„tt et eller annet. Eller kanskje er det mer relevant innen markedsfĂžring: Iâ€ïžmerkenavn dĂ„tt com.
Punycoding
De fleste mennesker har ingen anelse om at de kan skrive emojiâer i browserens adresselinje for Ă„ gĂ„ til et domene. Bak kulissene er nemlig alle domener ASCII-tekst, ogsĂ„ nĂ„r du ser domenenavnet vist som en emoji. Browseren bruker en strategi kalt «punycoding» for Ă„ konvertere domenenavn som inneholder ikke-latinske Unicode-tegn til American Standard Code for Information Interchange (ASCII). Det betyr at et domenenavn kan bestĂ„ av kinesiske tegn eller like gjerne av emojis. Punycode henviser dem til ASCII-formatet. I nettleseren foregĂ„r denne prosessen skjult.
ASCII â omtrent som pĂ„ bestefars skrivemaskin
Teknologien som ligger til grunn for internet stammer fra 1960-Ärene og ble primÊrt utviklet av amerikanerne. Derfor ble ASCII historisk sett standard for koding av datamaskiner. ASCII var begrenset til 128 tegn og besto hovedsakelig av det latinske alfabet pluss tall og tegnsetting, i hovedsak det samme som du kunne finne pÄ bestefars gamle skrivemaskin.
Ettersom Unicode representerer mer enn internasjonale tegnsett kan Punycode ogsÄ brukes til Ä tillate vertsnavn som anvender emojis, men mengden toppdomener som stÞtter emojis i domenenavn er (fremdeles) begrenset.
Unicode â brobyggeren
ASCII ga ikke rom for Ä bruke tegn fra skriftsystemer som for eksempel kyrillisk eller kinesisk og det skapte adgangsbarrierer for mennesker fra kulturer hvor folk i stor grad ikke behersker det latinske alfabet. Det betÞd ogsÄ at nÊringslivet i disse markedene var avskÄret fra Ä bruke lokale domenenavn.
Unicode ble utviklet med henblikk pÄ Ä utvide det anvendelige tegnsettet sÄ mye som mulig. Idag anvendes ASCII sjelden, men kjÞres fremdeles i en mengde eldre programvare. Punycode kom til verden for Ä bygge bro mellom moderne systemer som bruker Unicode og eldre systemer basert pÄ ASCII.
All verdens alfabeter
FÞr Punycode mÄtte selskaper som for eksempel virker i Syd-Korea tilpasse seg begrensningene i ASCII. Med Punycode kan de bruke domenenavn skrevet med det koreanske alfabetet Hangul. Det samme gjelder for kyrillisk, arabisk, hebraisk, persisk, indisk, kinesisk etc.
Punycode-stÞtte fungerer ogsÄ for topnivÄdomener, sÄ det er muligt Ä ha domenenavn som utelukkende bestÄr av ikke-ASCII-tegn som kan konverteres med Punycode.
SymbolsprÄk alle forstÄr
De fĂžrste emoji-domener â âšïž.com, âšïž.net, âźïž.com, âïž.com â er registrert og emoji-domener er billig (fra 4,99 USD), fengende og viktigst av alt â de er stadig tilgjengelig og de representerer et symbolsprĂ„k som blir forstĂ„tt overalt pĂ„ kloden. Eneste begrensningen er mangelen pĂ„ emoji-tastaturer, men du finner det om du googler EmojiWorks eller du kan installere det som utvidelse i Chrome. đ»đ