Track This åpner 100 faner for å forvirre robotene

Føles det ut som at reklamene på nettet kjenner deg litt for godt? Er de litt for ofte» spot on» når de sender deg linker til nye fotballsko, juicemaskiner og robotstøvsugere som du har siklet etter lenge. I så fall er det fordi de gjør akkurat det, de kjenner deg ut og inn.

Personvern er en av de større problemstillingene i vår tid og noe vi har diskutert mye i Teknokratiet.

Og for å kalle en spade for en spade: Personvern eksisterer ikke. Big tech vet alt om oss. Vet å bruke data fra bevegelsessensoren i iPhonen din og sammenligne med andres data kan Facebook ganske enkelt finne din nøyaktige posisjon når som helst, selvom du trodde du hadde takket nei til den slags.

Facebook og andre aktører sporer også aktiviteten vår på kryss og tvers av nettsider utenfor deres egne nettsider. Men det ønsker Firefox’ Mozilla å tilby et verktøy mot. Sånn ca.

Nettsidene Trackthis.link åpner 100 faner i nettleseren din for å forvirre algoritmene.

Cookies

Vi blir alle forfulgt rundt på nettet gjennom informasjonskapsler (cookies) som lagres i nettleseren din. Kapslene inneholder informasjon som språk-preferanser, hvilke sider du har besøkt og hva du pleier å handle.

Sånn så det ut da vi prøvde Track This, så sørg for å ha nok RAM tilgjengelig før du går i gang.

I korte trekk lar cookies nettsider huske hvem du er og hva du liker, noe som i mange tilfeller er praktisk, men som i andre tilfeller er forstyrrende og oppsiktsvekkende.

Algoritmene vet etterhvert utrolig godt hvem du er, og det kan ikke bare misbrukes, men det er en form for overvåking som vi av prinsipielle grunner bør motarbeide. Og akkurat det gjør Firefox med deres nye tjeneste Track This.

Les mer

Ny tilnærming

Istedet for å lage et nettlesertillegg eller en app som hindrer nettsider i å lagre informasjon om deg, åpner Track This 100 faner med alt mulig av nettsider som vil prøve å selge deg noe. Informasjonen om disse sidene lagres i nettleseren din, slik at når du neste gang møter en reklamealgoritme, så er den fullstendig forvirret.

Etterhvert som du bruker nettet som vanlig igjen, vil reklamene sakte, men sikkert justere seg tilbake til dine virkelige preferanser. Med andre ord bør du ta en tur innom Track This en gang i blant og forvirre algoritmene. Ønsker du en mer permanent løsning, har Firefox Mozilla en innebygd funksjon som beskytter deg mot tredjeparts sporing på nettet.

Sjekk ut Track This selv på trackthis.link. Men vær forberedt på å lukke noen faner.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.