Huawei Matebook X er nesten perfekt

Utrolig liten og lager ikke en lyd. Men én ting gjør at den ikke når helt opp

Huawei Matebook X er mindre enn et A4-ark og veier kun 1 kg. Den måler 13,6 mm på sitt tykkeste og føles som en liten bok. Man kan ta den over alt uten at den er til bry. Størrelsen minner mer om et nettbrett enn om en laptop og formfaktoren forandrer på mange måter hvordan man tenker om en PC.

Huawei Matebook X 2020’ spesifikasjoner:

  • 10th Gen Intel® core™ i5-10210U, 1.6 GHz, 4 cores, Turbo opp til 4.2 GHz
  • Intel® UHD Graphics
  • 13” LTPS-skjerm, 3000 x 2000 px, 278 ppi, 400 nits, 90% skjerm til kropp – forhold
  • 1 kg
  • 16 GB LPDDR3 RAM, 2133 MHz
  • 512GB SSD
  • 2x USB-C
  • Wi-Fi 6
  • 3,5mm 2-i-1 lydutgang og inngang
  • 720P web-kamera
  • 4200mAh, 65W lading

Men selv om den er liten har den en skjerm på 13”

Den tar opp 90% av skjermens overflate og har et skjermforhold på 3:2 som jeg foretrekker foran 16:9. Som oftest jobber jeg med tekst og redigeringsprogrammer og da er det godt å ha litt mer høyde å gå på.

Skjermen tar opp 90% av overflaten. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Skjermen er skarp med en oppløsning på 3000 x 2000 px (278ppi) og har som resten av toppskiktet-laptopene til Huawei, vanvittig gode farger. Skjermen er trykkfølsom, en egenskap jeg ikke har mye bruk for, men som kan være greit når man sitter med laptopen på fanget i krøkkete situasjoner og blar i artikler. Og jeg takker jo ikke nei til trykkfølsom skjerm hvis jeg kan få.

Men Windows 10 kunne vært bedre å bruke med ingrene. Man kan skifte til tablet mode, men jeg synes likevel ikke det er særlig godt i bruk. Det er lite responsivt, vanskelig å finne frem i og ikke noe jeg gidder å bruke tid på. Så hvis jeg må betale ekstra for trykkfølsom skjerm, velger jeg heller uten.

Huawei har implementert flere funksjoner for trykk. For eksempel tar man en skjermdump ved å dra tre fingre over, men jeg bruker jo aldri sånne funksjoner.

Tastaturet i Matebook X er lekkert

Det går helt ut i kanten og utnytter plassen så godt som det går an. Huawei har jobbet med tastaturet og skrivefølelsen skal ha blitt bedre med 1,3 mm “tastevandring”.

(Ill: Ole Magnus Kinapel)

Selv opplever jeg tastaturet som mindre responsivt enn Matebook X Pro’ tastatur. Tastene er ikke veldig dype, men det er jo forståelig i en så flat maskin. Ved å trykke på F3-tasten kan man velge mellom to forskjellige lysstyrker i bakgrunnsbelysningen.

Ellers er det godt at Huawei legger de viktigste funksjonene som lysstyrke, volum og Wi-Fi i F-tastene uten at man trenger å holde inn FN-tasten, slik man må på andre maskiner.

Denne maskinen er den første med Huaweis nye styreflate som kan trykkes ned over hele flaten

Styreflaten følger utskjæringen i bunn – en lekker liten detalj. Og som meg, så lurer du kanskje på om styreflaten er følsom helt nederst i kanten. – Det var i alle fall noe av det første jeg sjekket, og det er den ikke. Følsomheten begynner rett over kanten, uten at det har noe som helst å si.

Styreflaten er god og stor og oppleves presis. For første gang har også styreflaten “haptic feedback”, uten at jeg har merket noe til det.

Flaten er god i bruk, presis og behagelig å trykke ned. På mange måter føles den likere styreflaten på MacBook enn tidligere, men med ett trinn i stedet for to.

Styreflaten går helt ned til kanten. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

I styreflaten sitter en NFC-chip som lar deg koble opp telefonen din med maskinen, gjennom Huawei Share, dersom du har en Huawei-telefon.

Kabinettet er støpt i aluminium og magnesium og er sandblåst.

Matebook X er som nevnt utrolig liten og lekker. Kabinettet gir følelsen av stabilitet og kvalitet. Min utgave kommer i fargen “Forest Green” og ser helt fantastisk ut. Den er utrolig hendig og kan bli med hvor som helst uten at det er noe heft.

Men noe av det beste med Matebook X er at den er vifteløs. Uansett hvor mye du måtte kaste på den er det ingen forstyrrende vifter som kjøres i gang.

Uten vifter trenger man heller ikke å bekymre seg over at maskinen fylles opp med støv over tid. Samtidig begrenses naturligvis ytelsen.

Når det er sagt, er laptopen svært responsiv og rask i bruk selv om den ikke scorer sånn voldsomt bra i grafikktester. Noen testresultater:

  • 3D Marks Sky Diver: 2857 poeng.
  • BaseMarks Web 3.0: 623.82 poeng.
  • UserBenchMark: Prosessor: 66.7% Good, Grafikk: 5.12% Terrible, Lagring: 239% Outstanding, RAM: 70.3% Very good.

Maskinen er med andre ord god på dagligdagse oppgaver og kontorbruk, men den er ingen spill-bærbar. Og uansett hva jeg kaster på den så lager den ikke en lyd.

Dessverre begrenser Huawei tilkoblingsmulighetene ved å kun ha to stk USB-C

Fortsatt kommer man forholdsvis ofte over den gode gamle USB-A-kontakten og å koble til den medfølgende MateDock 2.0 blir man vant til, men det er styrete. Matebook X Pro har én USB-A i tillegg til to USB-C og det gjør livet utrolig mye lettere.

Matedock 2.0. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Ofte er den ene kontakten opptatt med lading, slik at man i realiteten oftest kun har én USB-C til disposisjon. Det er lite. Heldigvis kan maskinen lades på begge sider.

Maskinen har fire høyttalere og spiller forholdsvist høyt, men uten noe særlig bass. Maskinen har to mikrofoner som sitter i kanten av maskinen, nederst under styreflaten og som er rettet mot brukeren. Disse skal gjøre stemme i videosamtaler tydeligere enn tidligere. En funksjon skal dessuten sørge for å minimere ekko.

Fingeravtrykkleseren som er en egenskap ved Huawei-maskinene som jeg har blitt veldig glad i, er like rask som alltid. Med ett trykk starter man maskinen og logger inn i Windows.

Les mer

Kameraet på Matebook X sitter i tastaturet. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Kameraet på maskinen sitter i tastaturet og selv om det er trygt å kunne gjemme kameraet, er dette en håpløs løsning for videosamtaler

Man blir liggende i stolen man sitter på for å komme med i bildet, og dersom man skriver på tastaturet mens man snakker, er fingrene i veien. I fremtiden håper jeg Huawei kan gjøre noe med kameraplasseringen, for det er det det eneste som jeg virkelig irriterer meg over med disse maskinene.

Bilde tatt med Matebook X’ web-kamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Batteriet har aldri vært laptopene til Huaweis beste side og heller ikke denne holder særlig lenge

På fulladet batteri fikk jeg rett i overkant av tre timer ut av maskinen med enkel tekstbehandling og surfing. Om man setter maskinen i batterisparemodus får man nok noe mer. Men det er lite og jeg skulle gjerne sett at den hadde bedre batteritid.

For Huawei er det nok viktigere å lage en tynn og lekker laptop enn å putte inn et stort og tungt batteri. Batteriet er på 4200mAh som er mindre enn batteriet som sitter i mange av dagens smarttelefoner.

Så på én måte er dette den perfekte reisemaskinen når du skal ut og fly eller sitte på buss med det tynne og lette designet. På den andre måten er maskinen ikke egnet for reise hvor du ikke kan koble den til strøm.

Men siden den er vifteløs hadde jeg en idé om at batteriet skulle vare lengre.

Maskinen kommer i Silver Frost og Forest Green, blir tilgjengelig mandag 19. oktober til en veiledende pris på 16 999 kroner.

Alt i alt er Matebook X en fantastisk maskin. Dessverre er batteritiden dårlig, men bortsett fra det er det lite å utsette. Prosessoren kunne ytet bedre om et par vifter kjølte den ned, men til vanlig bruk er den utrolig rask og responsiv.

Så gjenstår det kun å se hvordan den holder seg over tid. Men det at den ikke har vifter bør gjøre den mindre mottakelig for støv, noe som forhåpentligvis gjør at den holder lenge.

Den er dyr, men den er også ekstremt slank og lekker og prisen føles egentlig riktig.

Men for den prisen kan man jo få veldig gode raskere maskiner om man går litt opp i størrelse.

Dette er en utrolig pen maskin som man kan slenge i sekken, handlenettet eller ta under armen. Bare husk å ta med lader. Uten vifter lager den ikke en lyd og innsiden vil forhåpentligvis holde seg støvfri lengre uten vifter. Laptopen kommer i fargene «Silver Forest» og «Forest Green», hvor jeg må si at sistnevnte er min desiderte favoritt. Fargen er veldig fin.

Men noen ting trekker ned og derfor når den ikke helt opp.


For:

  • Lyssterk trykkfølsom skjerm med høy oppløsning og pene farger
  • Pent stilrent robust design
  • Utrolig liten og lett
  • Godt tastatur og god styreflate
  • Helt stille
  • Rask

Mot:

  • Kort batteritid
  • Få utganger
  • Vrien kameraplassering
  • Ikke sterk på 3D-grafikk
  • Forholdsvis dyr

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.