Irans kvinneundertrykking forsterkes med kunstig intelligens

Skrekkeksempel på bruk av KI utspiller seg i Iran. Undertrykkingen av regimekritikere og kvinner når nye høyder med hjelp av kunstig intelligens.

Undertrykkende regime

Den muslimske republikken Iran ble i 2022 rystet av voldsomme demonstrasjoner etter dødsfallet til 22-år gamle Mahsa Amini. Amini ble arrestert av landets moralpoliti etter ukorrekt bruk av hijab, et plagg iranske kvinner er påbudt å bruke.

Iranske myndigheter har siden da investert betydelig i kunstig intelligens for å sikre enda sterkere overvåkning av befolkningen. Iran er regnes som et av verdens mest undertrykkende regimer og bruken av KI gjør det nå mulig for landets sikkerhetstjenester å holde oversikt på nye måter.

Gjennom KI-systemer kan myndighetene nå overvåke befolkningen gjennom ansiktsgjenkjenning, overvåkningskamera, mobiltrafikkanalyse, internettovervåkning og geolokalisering.

Les også: Bruksvilkårene til Photoshop oppdateres. Adobe får tilgang til alt du har laget

«Kjønns-apartheid»

Det mest bekymringsfulle med Irans bruk av KI er derimot hvordan teknologien benyttes til å undertrykke kvinner og jenter. Iran er et teokrati og siden den islamske revolusjonen i 1979 har landet vært styrt av sharia-lover som er svært inngripende i hverdagen til landets befolkning.

Siden da har også kvinner vært påbudt å bruke hijab offentlig.

De iranske myndighetene slo kraftig ned demonstrasjonene som oppsto etter Mahsa Amini død. Regiment svarte samtidig med nye lover som setter ytterligere fokus på seksuell avhold, kyskhet og hijab-bruk.

Les mer

Lovene vil ifølge FN føre til et «kjønns-apartheid der kvinner og jenter vil være i en nærmest total underkastelse ovenfor menn. Med hjelp av KI-teknologi har iranske myndigheter svært gode verktøy for å kunne håndheve disse lovene.

KI kan brukes til å oppdage kvinner som ikke bruker hijab korrekt og ansiktsgjenkjenning vil lett kunne identifisere dem. For Irans moralpoliti vil det bli langt enklere å kunne håndheve de nye lovene og straffe de som bryter dem.

Brudd på Irans nye kyskhets-lover kan føre til fengsel i 10 år.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.