Apple Vision Pro gir oss en sniktitt på teknodystopien

Folk som bruker Apple Vision Pro i offentligheten sender frysninger nedover ryggen på de av oss som har sett Black Mirror.

Smarttelefonpandemien rammet befolkningen hardt. Men den neste bølgen blir nådeløs. I alle fall om vi velger å tolke lanseringen av Apple Vision Pro som et skritt mot en enda mer relasjonelt distansert befolkning.

Apple Vision Pro ser unektelig fantastisk imponerende ut. Muligheten til å koble hodesettet til macen, og fortsette arbeidet som før, men med en, to eller tre 4K-skjermer istedet, ser utrolig ut.

Men mens smarttelefonene kritiseres for å hemme menneskelig samvær og gjøre hjernene våre flyktige, har hodesettene potensialet til å stenge oss mer eller mindre helt ute fra omverdenen. Apple Vision Pro legger et lag oppå virkeligheten slik at man fortsatt kan være er «tilstede» i verden. Men man stenger seg likevel utvilsomt inne, om ikke annet så sosialt sett.

Mobil- eller VR-zombie?

Ikke lenge etter lansering florerer det av filmer, som viser mennesker som bruker hodesettet i gaten, på t-banen og på restaurant. For den nette prisen av 37 000 kroner kan du også, dersom du bor i USA, bli med på teknodystopien. Alternativt, tekutopien, avhengig av hvordan man ser det.

Folk har til og med brukt Vision Pro mens de kjører bil. Foreløpig er det en viss stigma knyttet til denne typen oppførsel i offentligheten. Men om det er noe vi vet om teknologi, så er det at det normaliseres fortere enn man tror. Tenk bare på elscootere, Tinder og handsfree (trådløse ørepropper)!

Les mer

Foreløpig er ikke brillene i salg i Norge, og noen lanseringsdato her til lands er ikke kjent.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.