Vil kunstig intelligens ta over TV-skjermen?

Mange TV-kanaler har begynt å bruke kunstig intelligens i sine programmer. Nå er det derimot ikke bare til grafikk og animasjon, men også til nyhetsanker og kanalverter.

Har pågått lenge

Selv om kunstig intelligens tilsynelatende har eksplodert den siste tiden, har teknologien eksistert lenge. I 2017 begynte mange å uroe seg for bruken av «deepfakes» kunne bli brukt til å lage falske bilder og stemmer.

Til tross for dette var det flere TV-selskaper som så potensialet i teknologien. I 2018 lanserte den kinesiske TV-kringkasteren Xinhua News Agency en KI-generert nyhetsanker. To år senere lanserte Sør-Korea og MBN News en lignende virtuell nyhetsanker.

I begge tilfellene var de virtuell nyhetsankrene bygget på opptak fra ekte nyhetsankrene. I Sør-Korea var det flere timer med opptak av den kjente nyhetsankeren Kim Ju Ha som til slutt ble satt sammen.

For sør-koreanerne var dette også en investering i landets beredskapssystemer. MBN mener at en virtuell Kim Ju Ha vil være svært nyttig i krisesituasjoner ettersom at den virtuelle versjonen enkelt kan instrueres til å gi beskjeder og at den vil forholde seg rolig uavhengig av omgivelsene.

Les også: Kunstig intelligens Arkiver

Helt virtuelle

Det siste i utviklingen av teknologien er at KI-personligheten på skjermen ikke er «basert» på en ekte person. Komplett virtuelle skikkelser har dukket opp på ulike TV-skjermer.

Les mer
unsplash

Kuwait News overasket flere midt i april med den helt virtuelle nyhetankeren «Fedha«. Den sveitsiske nyhetskanalen M Le Média lanserte nylig også «Jade«, en helt virtuell værmelder. Utsende og stemmene til «Fedha» og «Jade» er konstrueres av KI og representerer nye muligheter for TV-medier.

«Fedha» har fått utseendet konstruert etter det en KI mener er et tverrsnitt av Kuwaits befolkning. Navnet «Fedha» betyr også sølv, en referanse til dets robotiske opprinnelse.

En rapport fra Goldman Sachs har estimert at 300 millioner arbeidsplasser kan forsvinne på grunn av kunstig intelligens. Men lovnadene om en bedre verden kommer i samme rapport.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.