Google har blitt lurt til å renvaske kriminelle og spre desinformasjon

Google lurt av PR-selskap til å renvaske kriminelle.

En omfattende undersøkelse har avdekket hvordan meksikanske politikere, narkotikabaroner og venezuelanske tjenestemenn har betalt for å hvitvaske egne internettrykter

Det er journalistnettverket Forbidden Stories som står bak avsløringene. Organisasjonen ble i 2021 kjent da de avslørte det israelske spionprogrammet Pegasus og mer nylig da de sto bak saken om «Team Jorge«.

Samarbeid med Washington Post, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og Haaretz, har denne gangen avslørt arbeidet til det spanske firmaet Eliminalia.

Journalister har gått gjennom titusenvis av lekkede dokumenter og kontrakter. Listene viser hvordan 14 000 kunder, fra over 50 land, har ansatt firmaet.

Kundelisten kan beskrives som svært tvilsom. Amerikanske våpenselgere, russisk mafia, sexforbrytere, kryptovaluta-svindlere og meksikanske narkotikabaroner har betalt titalls millioner kroner for å sikre at enten negativ omtale forsvinner, eller at informasjonen om dem på nettet blir vanskeligere å tolke.

Krise for Google

Avsløringene har skapt en vanskelig floke for både Google og andre søkemotorer. Metodene Eliminalia har benyttet seg av viser at selskapene er sårbare for manipulasjon.

Eliminalia har benyttet seg av EUs såkalte «retten til å bli glemt»-lover som skal beskyttet uskyldige fra netthets og falsk omtale.

De har også sendt falske bruksrettighet-søksmål til søkemotorer og IT-selskap. Det førte blant annet til at et italiensk firma klarte å slette sporene som oppsto etter at de solgte spionprogramvarer til det syriske regimet.

Firmaet har også vist at de klarer å lure algoritmene til Google slik at saker som omtaler deres klienter positivt, ofte kommer først fram i søkene. Da bruker også Eliminalia en av de over 600 nettstedene firmaet eier, hvor informasjonen er under deres kontroll.

Les mer

Les også: Google-sjef får kritikk etter lansering av Bard.

Avsløring med alvorlig bakteppe

Avsløringen av Eliminalia viser tydelig hvor enkelt det fortsatt er å manipulere internett og hvor sårbare vi fortsatt er for falske nyheter og desinformasjon.

Det kanskje mest alvorlige bakteppet er likevel hva som har skjedd med enkelte av journalistene som arbeidet med avsløringen.

Eliminalia-leak, som saken nå kalles, har gått inn i en kategori Forbidden Stories kaller Story Killers. Det er journalistisk arbeid som fortsetter prosjektene til journalister om enten har blitt truet, fengslet eller drept.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.