LHBT-miljøet i Egypt jaktes gjennom datingapper

En ny dokumentar avslører hvordan kriminelle gjenger, og politi, benytter seg av datingapper og sosiale medier for å komme i kontakt med personer i Egypts LHBT-miljøer.

Det er journalist Ahmed Shihab-Eldin som har ledet arbeidet til BBC-dokumentaren.

Homofili er ikke ulovlig i Egypt, men det er strenge lover mot utskeielse, altså oppførsel oppfattet som umoralsk, avvikende og blasfemisk. Landets myndigheter har slått hardt ned på LHBT-miljøene etter at de ble mer synlige noen år tilbake.

Shihab-Eldins arbeid har nå avdekket hvordan skeive blir overvåket og lurt i feller gjennom appene. Når man først er lurt i en felle, enten av kriminelle eller politiet, blir ofrene truet til å gjøre ydmykende innrømmelser som blir filmet. Ofrene blir da presset for penger og trusler om at videoene blir delt på Facebook, YouTube eller WhatsApp.

Hvem har skylden?

Flere retter nå søkelyset på hvorvidt app-produsentene kan ta mer ansvar. Alicia Kearns, leder av den britiske utenrikskomiteen, krever at apper som WhosHere og Grinder gjør mer for å advare sine brukere mot risikoen de tar i land som Egypt.

Les mer

Egyptisk myndigheter har foreløpig ikke kommentert dokumentaren eller besvart BBC sine spørsmål.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.