NASA utsetter SpaceX’ Crew-1-oppskytning til midten av november

Etter planen skulle fire astronauter til den internasjonale romstasjonen 31. oktober, men oppskytningen er utsatt til midten av november.

SpaceX trenger mer tid på å gjennomgå en feil i raketten Falcon 9s første trinn. Et eller annet i gassgeneratorene oppførte seg annerledes enn planlagt i forrige oppskytningsforsøk.

Når oppskytningen skjer i november er det Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker og japanske Soichi Noguchi som reiser avsted fra Launch Complex 39A på NASA’s Kennedy Space Center i Florida.

Astronautene skal på en rekke romvandringer og være borte i opp til et halvt år. Prosjektet er et ledd i forberedelsene til Artemis-programmet som skal lande første kvinne noensinne og den neste mannen på månen i 2024.

Langsiktig plan

Denne oppskytningen er en av seks oppskytninger NASA og SpaceX planlegger å utføre sammen. SpaceX tjener med andre ord penger etter mange års utvikling og satsning.

Planen slik den ble fremlangt for tre år siden.

For tre år siden snakket Elon Musk om hvordan SpaceX ville drive kommersiell flyvning for velstående passasjerer i nær fremtid. Ideen var at man med Starship kunne fly fra New York til Shangai på 39 minutter eller fra London til Dubai på 29 minutter.

Tre år har gått og nå har Elon Musk istedet inngått en avtale med det amerikanske forsvaret om å lage en rakett som skal kunne sende 80 tonn våpen hvor som helst på kloden på en time. Raketten skal altså ikke selv avfyre våpen, men frakte våpen for millitæret.

Med dagens beste amerikanske millitærfly tar samme oppdrag 15 timer.

Avtalen ble inngått dagen etter at SpaceX landet en kontrakt til 149 millioner dollar om å bygge fire satelitter for Pentagon som skal lete etter og spore avfyrte missiler. I tillegg har SpaceX 40% av en avtale med det nyetablerte United States Space Force om å bygge nye raketter.

Les mer

United States Space Force. (Ill: Wikipedia.)

SpaceX utvider med andre ord sine millitærkontrakter og går i en ny retning. De fortsetter selvsagt å jobbe med internettsatelitter og Mars, men blir også en brikke i spillet til det amerikanske millitæret.

Er det greit å ha våpen i bane?

Romtraktaten fra 1967 kom til under romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen og slår fast at ingen parter skal åpne militære baser på månen eller andre himmellegemer eller plassere atomvåpen i bane rundt jorden. Dessuten skal utforskningen av det ytre rom skje «for hele menneskeheten» og ingen stat kan gjøre territoriale krav i rommet. Likevel ble United States Space Force etablert på tampen av 2019 og det blir spennende å se om Trump og gjengen overholder avtalen i fremtiden. Vi kan bare håpe.

Det er mye penger i våpen og krig, og SpaceX trenger penger for å sende mennesker til Mars. Men er det problematisk at de selger teknologien sin til det amerikanske militæret?

Kilder:
blogs.nasa.gov
theverge.com
businessinsider.com
wikipedia.org

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.