Kina vil begrense unges bruk av smarttelefoner

Kinesiske myndigheter vurderer å legge føringer for hvor mye tid tenåringer kan bruke på smarttelefoner. Om dette blir en virkelighet vil det ha stor påvirkning på landets teknologiindustri.

«Internettavhengighet»

Det er Cyberspace Administration of China (CAC) som fremmer forslaget om å lage sterke føringer for hvor mye tid barn og unge kan tilbringe på en smarttelefon. Myndighetene sier at tiltakene vurderes på grunn av sterk vekst i det de kaller «internettavhengighet«.

Begrepet «internettavhengighet» ble for første gang brukt av kinesiske myndigheter i år 2002. Opprinnelsen til begrepet kom etter en svært spesiell hendelse hvor fire ungdommer satte fyr på en internettkafe. Brannen tok livet av 25 mennesker og sendte sjokkbølger gjennom landet.

I brannens kjølvann oppsto en moralsk panikk, å myndigheten valgte og svare hardt. Barn og ungdommer som viste tegn til «internettavhengighet» ble sendt i «avrusingsleirer» og psykiatriske institusjoner. Dette var en praksis som senere møtte mye kritikk, også internt i Kina.

Det ble avdekket at intuisjonene nærmest torturerte barn gjennom militær disiplin, tvangsmedisinering og elektrosjokkterapi. Leirene kom etter hvert under mer kontroll og foreldre var heller ikke like villige til å sende barna sine av gårde. Det var da myndighetene fant fram til nye metoder for å begrense internettbruken.

Les også: Digitaliseringen – En mulighet og en risiko for Norge

Restriksjoner blir stadig mer inngripende

«Internettavhengighet» er nok en gang argumentet når CAC fremmer forslag til lovendringene som skal få kontroll over mobilbruken til de unge. Nå har derimot myndighetene begynt å omtale problemene som «digital avhengighet».

Myndighetene har fra tidligere allerede begrenset for hvor mye dataspill unge kan spille. Reglement for dette ble innført i 2021, og gjelder alle i landet som er under 18 år. Det er over 100 millioner mennesker. Reglene setter en grense på maks tre timer dataspill i uken. En time fredag, lørdag og søndag, mellom klokken 08.00-21.00.

En tilsvarende modell skal nå benyttes når bruken av smarttelefoner skal under kontroll. Om loven blir slik det er planlagt vil ingen under 18 ha lov til å bruke en smarttelefon mer enn to timer dagen.

Er man mellom 8-16 er det en grense på maks en time dagen, og de under 8 kan ikke bruke en smarttelefon mer enn 40 minutter per dag. Mellom klokken 22.00 fram til 06.00 dagen etter, skal heller ingen under 18 ha lov til å bruke en smarttelefon.

Kinesiske myndigheter har tro på at dette er tiltak som vil gi effekt. De foreslår at alle smarttelefoner skal få en «ungdomsmodus» installert som vil gjøre det enkelt for foreldre å ha oversikt. Foreldre vil da også ha muligheten til å ha full innsikt i hva barna gjør på telefonen, og blokkere eventuelle venner og følgere på sosiale medier barna benytter seg av.

Les også: Kunstig intelligens kan sikre norsk IKT fra utrygg tjenesteutsetting

Les mer

Ikke like enkelt for kinas teknologiindustri

Om restriksjonene blir kuren for den «digitale avhengigheten» kinesiske barn og unge lider av, gjenstår å se. Men for kinesisk næringsliv kan dette bli en alvorlig floke.

Innføres lovene CAC foreslår kan myndighetene komme i konflikt med store teknologiselskaper som Tencent og ByteDance. Dette er selskaper som er helt avhengige av brukere, inkludert barn og unge.

Tencent har for eksempel over 36,000 ulike apper, og deres sosiale medier har over en milliard brukere. Av disse brukerne er mange unge, også under 18. Det samme gjelder ByteDance og den kinesiske (opprinnelige) versjonen av TikTok, Douyin.

ByteDance har allerede blitt presset til å innføre begrensinger på hvor lenge barn under 14 kan være på appen daglig. Nå må selskapet muligens tåle at kinesiske unge bruker Douyin enda mindre.

Kort tid etter at planene til CAC ble kjent, var det børsfall for flere av Kinas største teknologiselskap.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.