Amerikansk nettsted går i bresjen for å la barn være barn, litt lenger

barn med maling i ansiktet fra Wait until 8ths nettsted.

«Wait until 8th» er et amerikansk nettsamfunn som oppfordrer foreldre til å gå sammen om å utsette barns smarttelefon-debut. Tanken er at det er lettere å stå imot det digitale presset om man står sammen.

«La barn være barn, litt lenger», er slagordet på nettstedet «Wait until 8th». Der kan man forplikte seg til å la være å gi barna mobiltelefon før de går i åttende klasse. Man registrerer seg som forelder med adresse og navn, og når totalt ti foreldre med barn i samme skole og klasse er registrert, får alle beskjed. Systemet setter så foreldrene i kontakt så man kan gi hverandre støtte, og stå sammen om å holde barna unna smarttelefon.

«Wait until 8th» mener ikke nødvendigvis at barna skal være helt uten telefon, men at man at istedet for smarttelefoner kan gi barna enkle mobiler som bare kan ringe og sende tekstmeldinger, dersom de har behov for det.

Les også: Tidlig eksponering for skjerm gir svekkede kognitive funksjoner

Endrer barndommen

Kampanjen har en klar agenda. Grunnleggerne skriver at smarttelefoner er en distraksjon og en potensiell fare for barn. Likevel er dingsene utbredt i skolen på grunn av sosialt press og forventninger. Når barn kan bruke mellom tre og syv timer foran skjermer hver dag, endrer det barndommen. Aktiviteter som var vanlige før, som å leke ute, tilbringe tid med venner, lese bøker og være med familien, utgår til fordel for skjermene.

Videre heter det at foreldre ikke føler det er rom for å lage regler rundt snapping, instagramming og YouTube-titting. Man føler seg maktesløs i møte med det sosiale presset og trenger støtte til å motarbeide smarttelefonen, som har inntatt både klasserommet og familiemiddagen.

Skjermbruk kan føre til avhengighet, svekket akademisk prestasjon og endringer i hjernens utvikling. Det kan også føre med seg søvnforstyrrelser, endret atferd og dårligere konsentrasjonsevne. I tillegg kan smarttelefoner gå ut over mellommenneskelige relasjoner, øke sjansene for at barn mobbes eller blir eksponert for seksuelt innhold på nett.

Barn som bruker smarttelefoner mye, er også mer utsatt for angst og depresjon. Det er jommen ikke spøk.

Teknerdene i Silicon Valley beskytter egne barn mot produktene de selv lager

Nettsidene omtaler en artikkel i The New York Times som diskuterer hvordan sjefer i tekbransjen selv utsetter barnas smarttelefon-debut til de gjerne er 14-16 år.

Les mer

«Hvis sjefene i Google, Apple og Yahoo, som tjener rått på tekprodukter, beskytter sine egen barn mot smarttelefonene, burde vel vi gjøre det samme?»

På Facebook har gruppen Opprop for mindre skjermbruk på barneskolen over 15 000 medlemmer. Kanskje skulle man satt opp en lignende tjeneste som «Wait until 8th» i Norge. For som nettstedet skriver er det vanskelig å være streng med egne barn, når påvirkningen og presset utenfra er så omfattende. Derimot er tydelige regler lettere å opprettholde om foreldre går sammen om en felles linje.

Se Eighth Grade!

Om nettstedet har tatt inspirasjon av filmen «Eighth Grade» fra 2018 er ikke sikkert. Eller om det eventuelt er motsatt. Det udiskutable er at man bør se filmen om man er interessert i temaet.

Hovedperson Kayla i filmen Eighth Grade fra 2018.

Filmen er regissert av Bo Burnham og følger livet til Kayla, en usikker åttendeklassing i sin siste uke på ungdomsskolen. Filmen er en rørende og følsom skildring av en moderne oppvekst. Kayla prøver å navigere i det moderne sosiale livet som utspilles både på nett og i virkeligheten.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.