Teknologibransjen er uærlige om klimagassutslipp. Det burde ikke overraske noen

Det er mye utslipp fra datasentre (III Getty Images).

Bør vi virkelig vise tillit til en bransje som gang på gang viser seg å være uærlig?

26. september lanserte regjerningen den nye nasjonale digitaliseringsstrategien med navnet “Fremtidens digitale Norge”. Samtidig viser ny undersøkelse at de største teknologiselskapene har langt høyere klimagassutslipp enn tidligere hevdet.

Skyhøye utslipp

En analyse gjennomført av The Guardian viser at de reelle utslippene til verdens største teknologiselskap fra 2020 til 2022 var 662 prosent høyere enn antatt. Det er syv ganger høyere enn hva bransjen selv hevder.

De største utslippene kommer fra de mest kjente teknologiselskapene som Google, Microsoft, Apple og Meta. Verst er likevel Amazon som har over dobbelt så høye utslipp som Apple, som innehar andreplassen på denne tvilsomme listen.

Hovedårsaken til de enorme utslippene kommer av selskapenes økende bruk av datasentre. Det har vært en enorm vekst i byggingen av slike sentre etter inntoget av kunstig intelligens (KI) og det påfølgende kappløpet for å kapre kunder.

Ifølge en undersøkelse Goldman Sachs gjennomførte i mai vil denne satsningen på KI føre til en 160 prosent økning i behov for datasentre innen 2030. En undersøkelse gjennomført av Morgan Stanley fra mars viste at de globale datasentrene innen samme år vil produsere 2,5 milliarder tonn karbondioksid. Det internasjonale energibyrået sier samtidig at datasentre allerede før KI sto bak en til en og en halv prosent av verdens totale elektrisitetsforbruk.

KI er med andre ord allerede på god vei til å bli kilden til store klimagassutslipp, noe teknologiselskapene åpenbart er klar over selv. Men takket være såkalte Grønne Sertifikater og det aktivistgruppen Amazon Employees for Climate Justice kaller “kreativ revisjon”, slipper teknologiselskapene unna og fremstiller seg selv som karbonnøytrale.

Les også: OpenAI-CEO: Superintelligens innen noen få tusen dager

En klimaversting med enorm innflytelse

Selskap som Google og Microsoft har vært åpne om at deres satsninger på KI har ført til langt større utslipp enn forventet. Den nevnte rapporten fra Goldman Sachs konkluderte også med at et enkelt søk på ChatGPT krever over ti ganger så mye elektrisitet som et søk på Google. Det burde altså ikke komme som en overraskelse at teknologibransjen står for så store klimagassutslipp.

Det er derimot urovekkende at verdens teknologikjemper (så åpenbart og tydelig) ikke har vært ærlige om de faktiske utslippstallene. Fordi faktum er at samtidig som at denne bransjen er uærlige om egne utslipp, så markedsfører de seg som viktige brikker til å løse klimakrisen.

Dette er også en markedsføring og innflytelse som strekker seg langt inn i det norske samfunnet. Når regjeringen 26. september presenterer digitaliseringsstrategien “Fremtidens digitale Norge” har bransjen kommet med innspill som vi kan stille store spørsmålstegn ved. Blant annet skriver Microsoft Norge at KI kan bidra til å “støtte bærekraftmålene, klimamålene og den grønne omstillingen, ved å redusere ressursbruk, utslipp og avfall, samt øke effektiviteten, sirkulariteten og verdiskapingen.”

Les mer

En satsning på KI kan derimot ikke skje uten flere datasentre, og flere datasentre vil føre til høyere klimagassutslipp. Både Google og Microsoft har planer om å være karbonnøytrale innen 2030. Men Microsofts utslipp økte med 30 prosent fra 2020 til 2023. Google på sin side har økt sine utslipp med 48 prosent siden 2019.        

På grunn av KI vil alle investeringene teknologiselskapene gjør i grønn energi på sett og vis nulles ut. Slik vil det også være med Norges klimatiltak. Investeringer i grønn energi er utvilsomt både etisk riktig og nødvendig fra staten Norge sin side. Det er derimot svært uheldig at dette skjer samtidig som at det satses på KI-teknologi levert av en bransje som ikke er ærlige om deres egne høye klimagassutslipp. Som attpåtil vil stige.

KI-paradokset

Kunstig intelligens har kommet med rakettfart inn i livene våre og ført til mange dilemmaer. Et av disse dilemmaene er klimakrisen, der det er klart at teknologibransjen og deres satsning på KI fører til både problemer, og mulige løsninger, noe blant annet FN uttrykker i sin nyeste klimarapport.

Foreløpig ser det ikke ut til at dette er tilfellet. Og staten Norge er også med på denne uheldige tåkeleggingen fra Silicon Valley. 

Saken var først publisert i Klassekampen 26.09.2024.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.