Kunstig intelligens vil overta 9 av 10 jobber i filmanimasjon

90 prosent av alle som arbeider med animasjonsfilm vil miste jobben innen 10 år, hevder en av USAs mest kjente filmprodusenter. Årsaken? Kunstig intelligens.

Dyster fremtid for animatører

«Jeg vet ikke om noen bransje som vil bli mer påvirket enn media, underholdning og kreative yrker». Det sier Jeffrey Katzenberg, en av de mest innflytelsesrike produsentene i amerikansk animasjon.

Katzenberg var lederen av Walt Disney Studios fra 1984-1994. Han var også med på grunnleggelsen av DreamWorks Animation i 1994, et animasjonsstudio han styrte frem til 2016. Under Katzenbergs ledelse ble noen av de mest kjente moderne amerikanske animasjonsfilmene produsert, inkludert Aladdin, Shrek og Kung Fu Panda.

I et intervju med Bloomberg spår Jeffrey Katzenberg en dyster fremtid for animatører og animasjonsstudio. Årsaken? Inntoget av kunstig intelligens.

KI kan erstatte så mye som 90 prosent av de nåværende arbeidsplassene innenfor bransjen, hevder han.

Hvis du ser på hvordan media har blitt påvirket de siste 10 årene etter introduksjonen av digital teknologi, vil det som skjer de neste 10 årene være 10 ganger så stort – bokstavelig talt

Jeffrey Katzenberg

Les også: Verdens første transparente MicroLED-skjerm ser vill ut • Teknokratiet

Nye tider i filmbransjen

I likhet med flere andre påpeker Katzenberg at det er store endringer på gang i filmbransjen. Dette gjelder både hvordan animatører arbeider og hvordan de forhandler om vilkår og lønninger.

Les mer

Den nylig avsluttede streiken til Screen Actors Guild ledet til enighet mellom partene, men var et tydelig signal på hvordan KI kommer til å påvirke fremtidige lønnsforhandlinger.

Som Jeffrey Katzenberg trekker frem var det tidligere behov for så mange som 500 animatører og medarbeider til storslåtte animasjonsfilmer. Om kort tid vil muligens kun 10 prosent av dette være nødvendig.

Han er likevel ikke for pessimistisk og legger til at han ser frem til hvordan KI han hjelpe animatører å nå sitt ytterste kreative potensial.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.