Vi demonstrerte for mindre skjermtid i barneskolen

Søndag 13. mai møtte omtrent 200 personer til demonstrasjon for mindre skjermtid i barneskolen, foran Stortinget på Eidsvoll plass i Oslo. Demonstrasjonen ble organisert av Siri Selmer, leder av Facebook-gruppen Opprop for mindre skjermtid i barneskolen.

Støtte til en god sak

Teknokratiet var tilstede under demonstrasjonen. Både for å dekke begivenheten og for å vise støtte. Teknokratiet har ved flere anledninger utrykket bekymring for digitaliseringen av samfunnet, spesielt effekten digitaliseringen har på unge.

Fra venstre: Kaja Hegg (Redd Barna), Siri Sjøgren Selmer, Ane Dahl Torp, Dag Inge Ulstein (KrF, Christer Veland Aas, Ingrid Liland (MDG).

Å støtte Opprop for mindre skjermbruk på barneskolen anser vi som naturlig og viktig. Demonstrasjonen hadde 182 deltagende skal vi tro Facebook-arrangementet, og egne øyne.

Les også: IQ svekkes av Internett og sosiale medier

Engasjerende appeller

Det var flere appeller under søndagens demonstrasjon. Initiativtaker Siri Selmer dro showet i gang, før innspill fra blant annet Redd Barnas Kaja Hegg og skuespiller Ane Dahl Torp.

Ane Dahl Torp
Skuespiller Ane Dahl Torp har engasjert seg i debatten. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Alle var enige om at barnas beste må komme først og at digitaliseringen, spesielt skjermbruken på skolen, må reduseres.

Skjermtid er stadig mer aktuelt

En demonstrasjon mot mindre bruk av skjerm i skolen kunne ikke vært mindre aktuelt. Stadig flere motsetter seg bruken av skjermer, og spesielt effekten skjermene har på barn, engasjerer. Mye av æren for det har Siri Selmer som bestemte seg for å skrive en kronikk i Dagsavisen i januar. Etter det rullet snøballen.

Nå uttrykker aviser som Aftenposten og VG stadig mer skepsis mot skjermbruk, og ønsker tradisjonelle skolebøker tilbake.

Ny forskning viser at skjermbruken har redusert leseferdighetene til norske barn og at det spesielt er de svake som får det tyngre.

Dag Inge Ulstein
Dag Inge Ulstein, KRF. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

På spørsmål om hvorvidt skjermtid og bruk av teknologi vil ha påvirkning på de framtidige skolepolitiske debattene, er appellant Dag Inge Ulstein fra KrF krystallklar:

Les mer

Jeg tror dette blir den viktigste saken. Som et barne,- og familieparti som virkelig ønsker å følge opp barna fra de er så små som mulig, blir denne saken avgjørende. Klasseskille, utenforskap, psykisk helse, lærevansker, leseforståelse, leseglede – det er så utrolig viktig for å ha et godt liv videre.

Dag Inge Ulstein, stortingsrepresentant fra KRF.
Ingrid Liland
Ingrid Liland, MDG.

Dette synpunktet deler Ingrid Liland, nestleder i MDG.

Flere og flere politikere i alle partier begynner å se at innføringen av så mye skjerm, både i skolen, men også i hele samfunnet, endrer livene våre dramatisk. Jeg tror det gjør at skjermbruk i skolen vil være en viktig politisk debatt i tiden framover. Vi må sørge for at skjermbruken er nyttig, både pedagogisk og for helsen og trivselen til hver enkelt av oss.

Ingrid Liland, nestleder i MDG 

Ønsker du å støtte saken kan du melde deg inn i Opprop for mindre skjermbruk på barneskolen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.