En prat med Samsungs visepresident – Vi står overfor en ny æra

Patrick Chomet er visepresident i Samsung Electronics. Han bor i Paris og pendler visst til Seoul ukentlig. Når jeg spør om Samsungs bildeprosessering, svarer han med et spørsmål: – Hva er egentlig et bilde?

Patrick Chomet har jobbet med telefoner siden før smarttelefonen. Nå sier han at vi på ny står overfor en ny æra. For første gang siden iPhone ble lansert i 2007, skjer det noe virkelig stort.

Samsungs nye telefoner har kunstig intelligens bakt rett inn i operativsystemet. Med Googles Gemini under panseret, i tillegg til Samsungs egne modeller for bildebehandling og administrering av operativsystemet, er nærmest enhver del av S24-serien forbedret med KI.

Les også: Samsungs S24-serie med Galaxy AI er lansert! Endelig blir smarttelefonen smart

Men legger Samsung på et lag når man tar bilde av månen? Det er dét vi vil vite. Journalistene i rommet humrer, når jeg stiller spørsmålet. Patrick Chomet smiler og avkrefter bildejuks. Bildene forbedres med kunstig intelligens. Allerede før bildet er tatt, er telefonen i gang med å forbedre resultatet, forteller han.

Slik ligger månen over San Jose. Tatt med S24 Ultra.

Et ekte bilde finnes ikke. Alle bilder prosesseres, enten de er digitale, skutt på film, eller forbedret med kunstig intelligens. Selv ikke det vi ser med med det blotte øyet re ekte. Det er en representasjon ulike bølgelengder av lys. Det vi strekker oss etter er å gjenskape brukerens intensjon om å fange et minne.

Patrick Chomet

Samsung er først ute, men de andre kommer

Kunstig intelligens kommer til andre telefoner snart. Det er sikkert. Circle to Search er en funksjon utviklet med Google og denne kommer til Pixel-telefoner snart.

Noen av de nye funksjonene i Samsung S24-serien er:

  • Tastatur med innebygget KI. Få hjelp til å skrive meldinger, strukturere notatene, oversette til andre språk og korrekturlesing.
  • Circle to search. Ta et bilde, tegn en sirkel rundt et objekt i et bilde og telefonen googler tingen for deg. For eksempel en jakke. Sirkle rundt og telefonen forteller deg hva den koster og hvor du får tak i den. Eller ser du noe på Instagram du lurer på hvor du får tak i? Sirkle rundt.
  • Bilderedigering med generativ kunstig intelligens.
  • KI-opptaker: Ved hjelp av kunstig intelligens kan stemmeopptakeren transkribere og oversette tale til tekst. Og lage oppsummeringer av opptaket for deg. Helt utrolig.
  • Oversetting av samtaler i sanntid. Snakker du i telefonen med noen på et annet språk, kan telefonen oversette samtalen slik at du hører motpartens stemme på ditt eget språk.
  • Smartere Android Auto: Når du mottar meldinger mens du kjører, vil Android Auto nå kunne forstå innholdet.

Chomet sier at de har trent ulike modeller til ulike funksjoner. Fokus ligger på opplevelsen av KI-funksjonalitet, snarere enn at det handler om å stappe mest mulig kunstig intelligens inn i telefonene.

Circle to Search i S24 Ultra.

Enda vanskeligere for de mindre teknologikompetente?

Besteforeldre har en tendens til å falle av når det kommer ny teknologi. Kommer bestemor til å forstå hvordan hun fjerner refleksjoner i vinduet hun har tatt bilde av? Ja, ifølge Chomet er det lettere enn noensinne å bruke avanserte funksjoner i S24-serien.

Les mer

Min drømmetelefon er en telefon som fungerer like godt for alle: Om en bruker hører dårlig, gjør telefonen automatiske tilpasninger. Hvis en bruker har problemer med å skrive, endrer den innstillinger av seg selv, og gjør det lettere for brukeren å forstå.

UI er AI. Med Galaxy AI rører vi ved ethvert aspekt av brukergrensesnittet. I stedet for at du laster ned en app med KI, er kunstig intelligens bakt inn.

Patrick Chomet

Exynoss vs. Snapdragon

Europeiske S24 og S24+ kommer med Samsung egen Exynoss-prosessor, mens amerikanske modeller har Snapdragon. Ifølge Chomet er det ingen merkbar forskjell. Akkurat det vil benchmarks vise.

Chomet forteller at KI-modellene lærer av brukeren. Flere av funksjonene skjer på telefonen og ikke i skyen, noe som gjør at det går fort. Informasjon lagres ikke, men slettes med det samme.

Samsung har vurdert de etiske problemstillingene. Chomet sier transparens er viktig. Men det er definitivt mye som skjer som brukeren ikke har innsyn i. Kunstig intelligens er litt sånn. En svart boks informasjonen går inn i. På andre siden kommer det noe ut. Større innsyn hadde vært å foretrekke.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.