Stadig fler søker hjelp hos kunstig psykolog

3,5 millioner mennesker besøker daglig Character.ai. Tjenesten lar deg snakke med virtuelle avatarer av Elon Musk, Super Mario, Harry Potter og Vladimir Putin etc. Men en av de mest populære karakterene er «psykologen».

18 millioner meldinger ble sendt til en kunstig psykolog levert av Character.ai, bare i november melder BBC. Det kan være både dyrt og tungvint å komme seg til psykolog. Dessuten er det ikke alltid kjemien stemmer. Derfor tyr kanskje flere til de kunstige psykologene.

Les også: Vil sende tusenvis av mikro-romskip til vår nærmeste stjerne. På KUN 20 år

Samtidig er det noe ironisk ved at man bruker digitale tjenester til å helbrede seg selv for psykisk lidelser, når vi vet at overdreven skjermbruk kan føre til dårlig mental helse. (red. anm.) Flere studier viser for eksempel at bruk av sosiale medier fører til dårlig psyke hos unge.

Mer populær enn ChatGPT

Karakterene til Character.ai baserer seg på store språkmodeller og er faktisk mer populære enn ChatGPT målt i tid brukt på tjenesten. Plattformen har millioner av forskjellige KI-personer man kan chatte med, hvorav 475 er KI-psykologer, -terapeuter og -psykiatere.

Du kan også ha fortrolige samtaler med Elon Musk, Super Mario, Harry Potter eller Vladimir Putin. Det San Francisco-baserte selskapet nedspiller populariteten av terapeut-robotene, og mener brukerne er mer interessert i rollespill og underholdning. De mest populære robotene er anime- eller dataspillkarakterer som Raiden Shogun, som har mottatt 282 millioner meldinger.

Når du logger inn i appen får du forslag til hvem du kan snakke med, basert på dine preferanser. Etter et par trykk på tjenesten finner jeg blant annet en KI som kan hjelpe meg å skrive bøker. William Shakespeare, Albert Einstein og en dating-veileder kommer også opp.

Psykologen er mest populær

Men få karakterer er likevel like populære som «Psychologist». I en tråd på Reddit spør skaperen av Character.ai, @blazeman98, eller Sam Zaia som han heter i virkeligheten, andre brukere om tilbakemelding på den kunstige psykologen.

Noen bruker tjenesten for gøy, mens det virker som andre bruker psykologen som en erstatning for ekte terapi.

Jeg har hatt maaaange interessante samtaler og interaksjoner, spesielt fordi jeg kunne ta tak i mange av de grunnleggende årsakene til mine problemer som terapeuter aldri klarte å jobbe med meg på.

Reddit-bruker

En annen bruker sier at den kunstige psykologen har vært en «livredder».

Les mer

Overrasket over responsen

Sam Zaia er fra New Zealand og leder Character.ai. Selskapet sitter i San Francisco Bay-området. Ifølge Zaia var det aldri meningen at folk skulle bruke tjenesten som et verktøy. Selv var han psykologi-student og trente språkmodellen på prinsipper som han hentet fra pensum.

Sam Zaia, mannen bak Character.ai. (Ill: Privat)

Nå er han overrasket over hvor populær tjenesten har blitt. Han understreker dog at den ikke kan (eller bør? red. anm.) erstatte en ekte psykolog. Den tenker ikke som et menneske. Likevel er det mange som bruker den som akkurat det.

Og kanskje er dette fremtiden for terapi og coaching. Robotene kan trenes på hvilken som helst data og ta på seg rollen som hvem som helst. Man kan skreddersy assistenter så de passer egne behov perfekt.

Men hva som skjer med oss når vi slutter å kommunisere med hverandre, til fordel for robotene, er ikke godt å si. Hva tror du?

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.